Отново напрежение по границата между Азербайджан и Армения

Отново напрежение по границата между Азербайджан и Армения

 Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в стрелба по границата между двете съперничещи си кавказки държави – инцидент, при който според Ереван са загинали двама арменски войници, предаде Франс прес.

Тази сутрин „части на азербайджанските въоръжени сили откриха огън по арменски позиции близо до Неркин Ханд“, село в област Сюник, граничещо както с Азербайджан, така и с азербайджанския анклав Нахичеван, се казва в изявление на арменското министерство на отбраната.

„По предварителна информация двама арменци са били убити, а няколко други са били ранени“, се добавя в съобщението.

От своя страна азербайджанската гранична служба заяви, че това е „операция за отмъщение“ в отговор на извършена снощи „провокация“ от страна на арменските сили, при която според Баку е бил ранен азербайджански войник.

Според прессъобщение на азербайджанското министерство на отбраната арменските сили са обстрелвали два пъти позиции „по посока на село Коханаби, в района на Товуз“, в Северозападен Азербайджан. В края на операцията, днес „военният пост, от който са произведени изстрелите, беше напълно унищожен“, съобщава азербайджанската гранична служба, като обеща „още по-строг и решителен отговор“ на „всяка провокация“ на границата между двете страни.

Арменското министерство на отбраната отхвърли тези обвинения, като заяви, че те „не отговарят на действителността“.

Инцидентът се случи малко след преизбирането на президента Илхам Алиев, който управлява от две десетилетия в богатия на изкопаеми горива Азербайджан. Алиев се опира на военната си победа над арменските сепаратисти в Нагорни Карабах през септември 2023 г., която сложи край на три десетилетия сепаратизъм, белязани от две войни. След светкавична офанзива през септември 2023 г. азербайджанската армия пое пълен контрол над този планински анклав, който от десетилетия се управляваше от арменски сепаратисти, принуждавайки десетки хиляди местни жители да избягат в Армения.

Съществуват обаче подозрения, че Алиев има и други териториални амбиции, включително контрол над арменската област Сюник, за да свърже анклава Нахичеван с останалата част на Азербайджан, припомня АФП, цитирани от БТА

 

Още новини четете в категория Новини