От САЩ до Европа и Индия, потребители и активисти казват, че най-големите социални медийни платформи в света ограничават достъпа до съдържание критично към Израел

От САЩ до Европа и Индия, потребители и активисти казват, че най-големите социални медийни платформи в света ограничават достъпа до съдържание критично към Израел

От САЩ до Европа и Индия, потребители и активисти казват, че най-големите социални медийни платформи в света ограничават достъпа до съдържание критично към Израел.

В края на миналата седмица, Томас Маденс, режисьор и активист от Белгия, забеляза нещо странно. Видео за Палестина, което той публикува в TikTok със думата „геноцид“, внезапно спря да получава ангажимент в платформата след първоначален скок.

„Мислех, че ще получа милиони гледания“, казва Маденс пред Ал Джазира, „но броячът спря“.

Маденс е един от стотиците потребители на социални медии, които обвиняват най-големите платформи в света – Facebook, Instagram, YouTube и TikTok – в цензуриране на акаунти или активно намаляване на достъпа на про-палестинско съдържание, практика, известна като “shadowbanning”.

Автори, активисти, журналисти, режисьори и обикновени потребители по целия свят заявиха, че постове, съдържащи хаштагове като „Свободна Палестина“ и „Подкрепям Палестина“, както и съобщения, изразяващи подкрепа за цивилни палестинци, убити от израелските сили, са скрити от платформите.

Някои потребители също така обвиняват Instagram, собственост на Meta, в произволно премахване на постове, които просто споменават Палестина за нарушаване на „сообществените насоки“. Други казаха, че техните Instagram Stories са били скрити за споделяне на информация за протестите в подкрепа на Палестина в Лос Анджелис и района на залива Сан Франциско. Някои от тях също се оплакват от думата „терорист“, която се появява в близост до техните биографии в Instagram.
В публикация в X на 15 октомври говорителят на Meta Анди Стоун обвини бъга за намаления обхват на публикациите.

„Тази грешка засяга акаунти по целия свят и няма нищо общо с темата на съдържанието и ние я поправихме възможно най-бързо“, пише Стоун.

Стоун посочва на Ал Джазира пост, който Мета публикува, подчертавайки последните си усилия за справяне с дезинформацията, свързана с войната между Израел и Хамас. В публикацията се казва, че потребителите, които не са съгласни с решенията за модерация на компанията, могат да обжалват.

BBC съобщи, че Meta се извини за добавянето на думата „терорист“ към пропалестинските акаунти, като каза, че проблемът, който „за кратко причини неподходящи арабски преводи“ е поправен.

Говорител на TikTok заяви пред Al Jazeera, че компанията „не модерира или премахва съдържание, основано на политическа чувствителност“, добавяйки, че платформата премахва „съдържание, което нарушава насоките на общността, които се прилагат еднакво за цялото съдържание в TikTok“.

YouTube и X не отговориха на исканията на Al Jazeera за коментар.

Групите за граждански права не вярват на отрицанията на платформите.

Този месец 48 организации, включително 7amleh, Арабският център за развитие на социалните медии, който се застъпва за цифровите права на палестинското и арабското гражданско общество, издадоха изявление, призоваващо технологичните компании да зачитат палестинските цифрови права по време на продължаващата война.

 

Източник: Al Jazeera