АКТУАЛНИ

ОФИЦИАЛНО: Купуваме бойни машини „Страйкър“ за над 2,5 млрд. лева

ОФИЦИАЛНО: Купуваме бойни машини „Страйкър“ за над 2,5 млрд. лева
Управляващите предвиждат да закупят общо 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които ще бъдат от фамилията „Страйкър“

Българската държава ще закупи бронетранспортьорите „Страйкър“ за нуждите на българската армия, предаде „Фокус“. Това стана факт, след като парламентът прие проекта на инвестиционен разход. Той бе подкрепен със 134  гласа „за“, 55 бяха „против“ и 2 с „въздържал се“.

Проектът ще струва малко над 2,5 милиарда лева. Парите за машините ще бъдат осигурени от държавния бюджет в разсрочено плащане до 2027 година.

В мотивите на проекта се посочва, че машините се закупуват с цел изграждането на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада за нуждите на сухопътните войски на Българската армия.

Страната ни предвижда да закупи общо 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които ще бъдат от фамилията „Страйкър“. Машините ще могат да бъдат доставени в срок от 3 години след възлагането на договора за производство. Първите доставки се предвижда да пристигнат през първото тримесечие на 2025 година, а последните през първото тримесечие на 2028 година.

Срещу проекта се обявиха от „Възраждане“ и БСП.

Атанас Зафиров от БСП обвини министър Тагарев, че не спазва решението на 44-ото Народно събрание, в което се казва, че не могат да бъдат правени инвестиционни разходи за над 1 450 000 000 лева без изричното решение на парламента.

Според Костадин Костадинов машините не отговарят на изискванията на Българската армия. По думите му България може да закупи по-добри френски или немски машини за същата сума.

В отговор на това министъра на отбраната заяви от парламентарната трибуна, че проектът за закупуване на бойните машини е резултат от работата на множество министри и експерти в Министерството на отбраната през годините. Тагарев обясни, че машините, които ще закупи България, са постъпили за първи път в американските сухопътни войски през 2017 година.

По думите на министъра „Терем“ ще създаде специален център за ремонт на машините. В дългосрочен план от МО предвиждат създаването на регионален център за ремонт на бронетранспортьори „Страйкър“.

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев заяви, че проектът е бил забавен от служебните правителства през 2021 година. По време на кабинетите на Гълъб Донев тогавашният министър на отбраната Димитър Стоянов е изпратил запитване до 13 компании (бел. от ред. – сред които български такива) за изпращане на оферти за закупуване на машините. Въпреки това обаче – България е изпратила запитване до Държавния департамент на САЩ за закупуване на машините тип „Страйкър“, която е предложила най-ниски цени.