Нова порция квалификации за Евро 2024 ни очакват днес.

Нова порция квалификации за Евро 2024 ни очакват днес.

Съботната програма от европейските квалификации предлага седем двубоя. Те са разделени в три часови пояса – от 16:00, 19:00 и 21:45 часа. Става дума за срещи от групи “B”, “D” и “I”.

Началото поставят Армения и Уелс, които се срещат в Ереван. Домакините са четвърти в класирането в тази група “D”, но имат шансове да завършат втори и така да последват Турция, които вече си гарантира мястото на финалите в Германия. “Драконите” имат да си връщат за изненадващата загуба с 2:4 от арменците в Кардиф през юни. Арменците преследват задължителна победа за да съхранят надеждите си за второто място в групата.

Хърватия ще търси задължителна победа при гостуването си на Латвия в Рига.“Ватрените“ държаха съдбата си в свой ръце, но след двете последователни загуби от Турция и Уелс са изправени до стената и класирането е такова, че дори и при 2 победи от оставащите 2 мача-може да не се класират.

В група “В” французите вече се класираха и сега най-вероятно ще се забавляват срещу аутсайдера Гибралтар, който все още няма дори точка. Нидерландия посреща Ирландия за задължителни три точки, с които ще се класира на ЕВРО 2024. „Лалетата“ не успяха да са конкуренция на Франция в групата, но по всичко изглежда, че ще успеят да свършат своята работа. Преди два месеца обаче не бе никак лесно за тях в Дъблин, когато те се нуждаеха от пълен обрат за успех с 2:1.

Три срещи предстоят в група “I”, в която Швейцария и Румъния имат предимство пред останалите преди последните два кръга. След доста неочаквани грешки, в сравнително лесна група, Швейцария има работа за вършене по пътя към ЕВРО 2024. Победа днес ще гарантира едно от първите две места за тима в групата, а такава ще бъде търсена срещу Косово, който на свой ред е с илюзорни шансове за продължаване напред. Първата среща между двата тима приключи при резултат 2:2.

 Тимът на Израел се намира в доста натоварена програма и поради размириците в страната не успя да изиграе двете си срещи през миналия месец. Така през настоящия, в рамките на по-малко от десет дни, отборът ще изиграе четири мача, като два от тях са в историята. Днес обаче може би е най-важният за тях в този квалификационен цикъл, тъй като само и единствено победа срещу втория в класирането Румъния ще запази шансовете им за класиране на Европейско първенство.

На практика Израел можеше да влезе в днешния двубой като лидер в Група I, но взе само точка от споменатите два мача преди дни. Първо отборът загуби от Косово, а през уикенда взе точка от Швейцария с късен изравнителен гол. Румъния пък дели първото място с швейцарците, като и двата отбора все още са непобедени с по четири победи и четири равенства.