НОВ СКАНДАЛ: „Сиела“ пробва да изнесе машините без разрешение

НОВ СКАНДАЛ: "Сиела" пробва да изнесе машините без разрешение
ЦИК моли МВР да ги върне незабавно в склада.

За пореден скандал от днешния ден, свързан с машините за гласуване, извести сайта „Епицентър“. Според медиата, вчера вечерта към 20 часа, след края на заседанието на ЦИК, което взе решение гласуването да бъде с хартиена бюлетина, се получава писмо от „Сиела“ – фирмата, собственик на машините. 

От него става ясно, че по всички направления за страната, без София, са излезли конвоите с машините за гласуване и са потеглили за областните центрове, въпреки решението, че гласуването ще е с бюлетина. Към този час само в Перник са били доставени, другите са били на път. Скандалното е, че ЦИК изобщо не е давала разрешение машините да излизат от склада.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова веднага е свикала ново заседание на ЦИК. На него се приема решение, с което дават указания на МВР да върнат всички машини незабавно в склада и да ги приберат до 24:00 часа тази нощ.

Както е известно, Централната избирателна комисия възложи на „Сиела Норма“ АД да извърши дейностите по техническото осигуряване на машинното гласуване в изборите за местна власт на 26 октомври 2023 г. Тази години „Сиела Норма“ поиска 3 милиона лева повече от максимално определената от ЦИК по обществената поръчка, свързана с машинното гласуване на предстоящите местни избор. Отначало ЦИК не прие предложената цена и на два пъти поиска нови ценови предложения от „Сиела Норма“.

В резултат на преговорите участникът намали първоначалната цена само с около 200 000 лева. Окончателното предложение на „Сиела Норма“ за първи тур е 7 397 975 лева, като цената за втория тур ще се определи на база реално извършени дейности пропорционално на броя секции, в които ще има втори тур, обясни заместник-председателят на Комисията Емил Войнов.