НАТО се разсърди на Русия за изтеглянето от ДОВСЕ и заяви, че също се отказва от участието си в него

"Политико": Разпадането на НАТО е въпрос на време

НАТО се разсърди на Русия за решението си  да се изтегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и заяви, че планира също да преустанови участието си в него за толкова дълго време, колкото е необходимо.

„Съюзниците (от НАТО) осъждат решението на Русия да се изтегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и военната ѝ агресия срещу Украйна, която противоречи на целите на този договор, предадоха Ройтерс и БТА. Изтеглянето на Русия е най-скорошното ѝ действие от серията ходове, които систематично подкопават евроатлантическата сигурност“, се казва в изявление на НАТО.

„В тази връзка, като последица, страните от НАТО възнамеряват да преустановят участието си в ДОВСЕ за толкова дълго време, колкото е необходимо, в съответствие с правилата по международното право. Това решение се ползва с пълната подкрепа на всички страни от НАТО“, се изтъква в изявлението.

По-рано днес Русия официално се изтегли от ДОВСЕ, който въвежда ограничения за ключови категории конвенционални оръжия. Москва аргументира решението си с твърденията, че Съединените щати са подкопали сигурността след края на Студената война с действията си, насочени към разширяване на НАТО.