Напaднаха синагога във Виена (ВИДЕО)

Напaднаха синагога във Виена (ВИДЕО)

Нападение срещу синагога във Виена.  Австрийски медии съобщиха за вандалски акт срещу главната синагога в столицата. Той е извършен от няколко души, като е установена самоличността на 17-годишно момиче. То е задържано.

Група тийнейджъри са свалили еврейското знаме от храма

Минувачи са се опитали да задържат тримата извършители, стигнало се е до размяна на удари, но те са успели да избягат

Видеозапис, заснет от очевидец на случилото се и разпространен в социалните мрежи, показва как мъж, подтикнат очевидно от политически мотиви, се качва на плещите на свой съучастник. Той смъква знамето, поставено над вратата на синагогата. Момичето, застанало до тях, имитира стрелба с автомат.

По данни на полицията преди този вандалски акт, станал в два часа през нощта, заподозрените са направили антисемитски изказвания в заведения в центъра на Виена

Днес следобед силите на реда са задържали 17-годишна австрийска гражданка, която е момичето от видеото. Според полицията тийнейджърката признала, че е причинила материални щети, но отрича обвиненията в подстрекателство. Момичето е заявило, че в момента на деянието е било под силното влияние на алкохол, а с другите двама извършители на вандалския акт се е запознало малко преди деянието и те са я мотивирали да участва.

Разследването на случая продължава.

Главната синагога във Виена вече е с денонощна охрана. Досега храмът се охраняваше само по време на служба.

Източник: safenews.bg