МС: Службите проверяват появила се информация за български заложник на „Хамас“ в Газа

МС: Службите проверяват появила се информация за български заложник на "Хамас" в Газа

Службите проверяват появила се информация за български заложник на „Хамас“ в Газа, каза премиерът Николай Денков след свиканото от него редовно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка с кризата Израел – „Хамас“. Засега тя не е потвърдена.

„Мерките са адекватни. Имаме готовност при промяна на ситуацията да се реагира бързо, но за момента не се налагат нови мерки“, заяви министър-председателят.

„Бяха разгледани две точки. В първата точка бяха представени подробни актуални доклади от страна на МВР и на трите служби. На тази база беше обсъдено дали мерките, които се предприемат, са адекватни. Отговорът е – да. Всичко, което се прави, съответства на наличната информация“, посочи премиерът.

На заседанието са обсъдени предизвикателствата и заплахите за средата на сигурността в контекста на събитията в Израел и ивицата Газа, допълва БТА. В рамките на срещата е разгледан и годишният доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2022 г.

„Във втората точка беше разгледан годишният доклад по отношение на състоянието на националната сигурност на България за миналата 2022 г. Този доклад беше приет и ще бъде изпратен към Министерския съвет, където също официално трябва да бъде приет, от там – представен и на Народното събрание“, обобщи премиерът резултатите от срещата.

Непотвърдена информация за български заложник

На журналистически въпрос разполага ли правителството с информация за заложник в ивицата Газа, който е български гражданин, както са съобщили някои медии, Денков отговори, че до момента информацията не е потвърдена. „Опитваме се да я проверим внимателно, защото няма смисъл да я обсъждаме, ако нямаме сигурност, че действително е така. Обсъдих го с външния министър, така че информацията е съгласувана с госпожа Мария Габриел“, уточни премиерът.

Малко по-рано в The Wall Street Journal се появи информация, че България може би има поне един гражданин, който е заложник на Хамас. Според първоначалните данни, разпространени от израелското външно министерство, отвлечени са 199 граждани от поне 31 държави, някои от които са от отдалечени страни, които са минимално замесени в конфликтните ситуации в Близкия изток, като Парагвай, Южна Африка и Тайланд.

„България не присъства в списъка, но нейното правителство има сериозни подозрения, че поне един неин гражданин е бил отвлечен“, пише американското издание. „Тя се е обадила на майка си, преди да бъде отвлечена“, заявява официален представител на кабинета пред вестника.

Според премиера Денков в момента в региона ситуацията е малко по-спокойна, отколкото преди няколко дни.

България остава с повишена бдителност

По думите не Денков не се налагат нови мерки по сигурността, но настоящите предполагат повишена бдителност и допълнителна охрана на някои обекти.

„Всичко това е в действие. Няма нужда от допълнителни мерки“, увери министър-председателят.

„В момента текат дипломатически преговори на много високо политическо ниво. Всички рискове ги има, но кой от тях ще се реализира зависи от резултата от конкретните дипломатически усилия. Аз лично се надявам, че ситуацията ще се успокои, но не подценяваме възможността за рязка ескалация. Готови сме и за този вариант“, допълни още Николай Денков.

Премиерът потвърди, че на днешното заседание е присъствал и представител на президентската институция.