Министърът на земеделието: Не трябва да се угажда, а да се търси резултат

Министърът на земеделието: Не трябва да се угажда, а да се търси резултат

„Много години е угаждано. Не трябва да се угажда, а да се търсят резултати“.

Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в ефира на Нова телевизия. 

„Земеделците, които днес протестират, бяха поканени на разговори, но те отказаха. Няма желание за диалог, има желание за протест и оставка“, коментира земеделският министър.

„Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара, но за това трябва да имаме изключителна ориентация към пазарната конкуренция. Да имаме по-висока производителност, което да води до по-ниски себестойности“, продължи той.

Претенциите са едно, фактите са друго. Проблемът е, че всеки артикулира свободно с всякакви цифри. Истината е, че 80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни, около 40% от свинското месо е внос, към 90% от говеждото е внос. Нашето производство е прекалено малко и свито. Причините за това са дълголетни, а процесите в земеделието функционират изключително пряко с природните закони, коментира министърът.

Без поливане постигаме 400 кг царевица от декар, а с поливане 1600 кг. Ако хипотетично приемем, че цената е 1 лева, макар да няма такава цена, без поливане ще постигнем 400 лв., а с – 1600 лв., тоест 4 пъти повече само с поливане. Това не се прави, защото всичко е разграбено през годините, сега започнахме да го възстановяваме. По подобен начин стоят нещата при плодовете и зеленчуците, млякото, месото, обясни Вътев.

Той попита защо толкова много от протестиращите са заложили в технологичните карти на министерството под техен натиск – искат за селекционни животни 4 тона добив годишно от крава, при положение, че по всички правила селекционни животни от тази порода – черно-шарена, дават от 8 до 17 тона на лактация. И при 8 тона ги бракуват, а тези хора са заложили 4 т. и претендират да не им се вдига ставката, обясни още министърът.

„И тук вече трябва да търсим друг път на мисълта за тези протести. Ако можех с моята оставка да реша този проблем, нямаше да чакам да ми я поискат“. 

Източник: novini.bg

Още новини четете в категория Новини