Meteo Balkans: Ледените дни се завръщат

Балканите в плен на стихията: Извънредно влошаване на времето и в Гърция

Малък Сечко идва с температури близки до климатичната норма, но и с очакван нов слаб циклон и снеговалежи към периода 4-6 февруари. Това сочат данните и прогнозите на синоптиците от Meteo Balkans.

Средните температури за месеца ще са по-ниски от януарските в Северна България и западните котловинни полета, като те ще са 5-6 градуса под нормата. Доста по-топло ще е в крайните южни райони – средната месечна температура там ще бъде 1-2 градуса над климатичната норма. 

Сумарният валеж през месеца ще е малко под климатичната норма, която е от 30 до 40 л/кв.м. Очакваните валежи в равнините ще са между 20 и 30л/кв.м. и доста по-високи в планините – между 40 и 50/кв.м.

Февруари и март планините са опасни заради по-високия риск от лавини – бързите затопляния заедно с южните ветрове водят до интензивно снеготопене и е предпоставка за нестабилност на снежната покривка.

Като цяло февруари няма да се отличава много от януари, но според климатичните модели ни очакват повече процеси, но и липса на класически зимни обстановки.

Една от причините е очакваното възстановяване на полярния вихър. Като резултат арктичният студ ще се задържи повече над северните райони.

Очакват се повече полярни нахлувания в САЩ и Северна Европа. Има и не малка вероятност да се случи обратното – по-слаб полярен вихър. Немалко климатични модели прогнозират за нов период на по-студено време, но през второто десетдневие на февруари.

Времето през първото десетдневие на февруари

През първите дни на февруари, температурите ще са доста по-високи от климатичните норми. Времето по-скоро ще е с разкъсана облачност и ветровито. 

Към 4-6 февруари вероятността от преминаването на средиземноморски циклон е доста голяма. Към този момент моделите прогнозират, че той ще се вихри между 4-5 февруари. Времето ще се разваля, но за кратко и на много места ще паднат валежи от сняг. 

След този период температурите във височина ще се понижат. Очакваното застудяване ще е най-чувствително в планинските райони. Очакваните минимални температури ще са между минус 9 до плюс 3°С , а максималните – около 1-7°С.

Към края на първото десетдневие времето ще се задържи с разкъсана облачност, но без валежи. 

Времето през второто десетдневие на февруари

Облачността ще се задържи разкъсана, а мъглите в равнините ще се завърнат. Отново ще се очакват застудяване, като в средата на десетдневието температурите ще под нормата. Валежи не се очакват, но ще е студено.

Очакваните температури ще с 5-9 градуса под климатичната норма. Очакваните минимални температури ще са между минус 15 до минус 5°С, а максималните – около 1-2°С.

Към края на второто десетдневие и в началото на третото времето отново ще се развали. Очакваме преминаването и на студен атмосферен фронт и образуването на нов средиземноморски циклон.

Времето през третото десетдневие на февруари

През последните дни на месеца страната ни отново ще е в плен на  динамично време. Максималните температури ще се понижат и ще са около нормата за този период на годината. Към този момент моделите прогнозират серия от средиземноморски циклони и повече валежи.

 

Още новини четете в категория Новини