Бойко Борисов: Искам нови избори в София, купени и манипулирани са с флашките

Бойко Борисов: ПП-ДБ да не ми се правят на интересни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви за нови избори в София и даде да се разбере, че общинските съветници от партията му няма да участват в поредния избор на председател на Столичния общински съвет (СОС), насрочен за четвъртък. От БСП през седмицата също обявиха, че държат на своя кандидат за поста.

Така изборът в четвъртък изглежда отново ще се провали, а това поставя под въпрос съществуването на общинския съвет, тъй като се отваря възможност да се поиска разпускането на органа за местно самоуправление и насрочване на нови избори.

В сряда Борисов не уточни дали иска да има нови избори за общински съветници, или за кмет, или и двете. Двата вота са отделни.

Патовата ситуация в СОС и възможността за разпускането му не са обвързани с избора на кмет. В същото време резултатите от втория тур на кметския вот се обжалват от останалата на второ място Ваня Григорова. Според експертиза по делото има разминавания в отчетените и подадените гласове за двамата кандидати в избраните секции, в които е направена проверка. Затова съдът назначи нова експертиза, която да обхване всички секции. Заради това от известно време Борисов твърди, че Васил Терзиев е спечелил с помощта на манипулации и вотът е купен.

„Месеци наред София е в хаос. Борят се всъщност кой да е истинският кмет – Борис Бонев или Васил Терзиев. Истински се надявах да се направят някакви комисии, защото ако това е вярно това, което излезе от експертизите – Терзиев не е кмет. Те са купили и манипулирали изборите. Разбира се, че искам нови избори. Защо да няма нови избори?“, каза Борисов в сряда.

„Купени избори правилно ли е да има?! Не е правилно. Манипулирани са с флашки изборите, това знаем до момента“, каза лидерът на ГЕРБ.

Той за пореден път повтори тезите на Ваня Григорова, че Васил Терзиев е станал кмет благодарение на манипулации, а доказателство за това били липсващи флашки.

„Проблемите при броенето идват от флашките, доколкото знам“, обясни Борисов в сряда. След промени в Изборния кодекс обаче резултатите от вота се определят след преброяване на хартиените бюлетини и хартиените отрязъци от машините, а не според автоматичния резултат от машините.

Васил Терзиев спечели кметските избори в София след балотаж срещу Ваня Григорова с преднина от само 4700 гласа. Социологическите проучвания по време на втория пък показаха, че голяма част от гласовете за ГЕРБ на пръвия тур са отишли за Ваня Григорова. Кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян остана трети.

Борисов използва случая да припомни, че партията му настоява да се купят нови машини за гласуване. „Нашето предложение е да купим нови електронни устройства, каквито са в Щатите, и този проблем с флашките да се реши веднъж завинаги“, каза Борисов.

 

Още новини четете в категория Новини