Лавров: ЕС не крие намеренията си да изтласка Русия от Централна Азия

Лавров: Русия призовава за прекратяване на палестинско-израелската конфронтация. Очакваме и Западът да призове за това

Европейският съюз не крие плановете си да изтласка Русия от Централна Азия и Закавказието, няма да успее. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в предаването „Москва- Кремъл- Путин“, фрагмент от който журналистът Павел Зарубин публикува в канала Telegram .

„Европейският съюз не крие намеренията си да ни ограничи по всякакъв начин, да ни изтласка от Централна Азия и Кавказ. Това няма да работи. Ние сме тук исторически и няма да изчезнем никъде. И нашите партньори, нашите съюзници знаят това много добре“, каза ръководителят на дипломатическото ведомство.

Коментирайки статия, появила се в западната преса след посещението на френския президент Еманюел Макрон в Казахстан, където страната беше наречена „задния двор на (руския президент Владимир) Путин“, Лавров отбеляза, че лидерите на западния свят „си позволяват да прави доста груби изказвания.“ „Френският президент Макрон по време на посещението си в Казахстан публично каза, че се радва, че тази страна никога няма да бъде нечий васал. Това също е доста нагло за дипломатически език“, подчерта министърът.

По-рано Макрон, след среща с казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев, каза, че Казахстан „отказва да бъде васал на каквито и да било сили, но изгражда балансирано партньорство с няколко от тях в полза на казахстанския народ“, отбелязвайки, че това философията е близка до Франция.