Комисия заличава паметници на антифашисти и руски воини

Комисия заличава паметници на антифашисти и руски воини

Шест паметника на антифашисти и руски войници, разположени на различни места в Шуменско, са извадени от Регистъра на военните паметници, съобщава регионалният сайт ШУМ.бг. Решението е взето с пълно единодушие от Областната комисия „Военни паметници” на нейно заседание на 27 февруари.

Съгласно чл. 4, ал. 1 от Закона за военните паметници, за такива се считат само мемориалите на български военнослужещи от въоръжените сили, взели участие във война, водена от българската държава, както и на опълченци.

За изваждането на тези паметници от регистъра са настояли в писма до общините от Министерството на отбраната. На заседанието е присъствал и областният управител проф. Добромир Добрев.

Три от заличените паметниците са в община Смядово – паметник на антифашиста Симеон Бъчваров в центъра на село Веселиново, на антифашиста Ангел Ангелов в село Янково и на още петима от село Риш.

Другите отпаднали от Регистъра паметници са в община Шумен. И всички са на руски граждани, починали по време или малко след Руско-турската война от 1876/77 година. Това са паметник на офицер и четирима руски войници в село Градище, плоча на кап. Митрофан Колесников в двора на църквата „Свето Възнесение Господне“ в Шумен и надгробен обелиск на 45 руснаци. Разположен в градинката между улиците „Лиляна Димитрова“, „Митко Палаузов“ и „Царевец“ в Шумен.

На заседанието на Комисията „Военни паметници” отново било обсъдено възстановяването на Портал-паметника на 7-ми пехотен Преславски полк. Става ясно от протокола, качен на сайта на областната управа. Изготвена е предварителна количествено-стойностна сметка, според която ще са нужни 171 493 лв. без ДДС. Налични към момента са само 25 хил. лв., отпуснати целево от Министерството на отбраната през 2015 година.

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News и в Телеграм