Комисия на Конгреса препоръчва на САЩ да се подготвят за едновременна война с Китай и Русия

Съединените щати трябва да се подготвят за възможни едновременни войни с Русия и Китай чрез разширяване на своите конвенционални сили, укрепване на съюзите и разширяване на програмата за модернизиране на ядрените оръжия

Това се посочва в доклада на двупартийната комисия по стратегическа политика, назначена от Конгреса на САЩ, подробности бяха съобщени на 12 октомври от Ройтерс.

Докладът на комисията идва на фона на напрежението с Китай относно Тайван и други въпроси, както и ескалиращите спорове с Русия относно нейното нахлуване в Украйна. Китайските и руските заплахи ще ескалират между 2027 и 2035 г., така че решенията трябва да се вземат сега, за да се гарантира, че нацията е подготвена, се казва в доклада от 145 страници.

Високопоставен служител, участващ в доклада, отказа да каже дали брифингите на разузнавателния екип показват някакво сътрудничество между Китай и Русия по отношение на ядрените оръжия. Въпреки това, каза той, „може да има крайна координация между тях, която ни води до това изграждане на две войни“.

Говорейки на брифинг за публикуването на доклада, сенаторът Джон Кил каза, че президентът на САЩ и Конгресът трябва да „предадат посланието на американския народ“, че високите разходи за отбрана са малка цена за предотвратяване на евентуална ядрена война, включваща Съединените щати, Китай и Русия.

В документа се посочва също, че 30-годишната програма на САЩ за модернизация на ядрените оръжия, която започна през 2010 г. и беше оценена през 2017 г., че ще струва приблизително 400 милиарда долара до 2046 г., трябва да бъде напълно финансирана, за да се модернизират всички бойни глави, системи за доставка и инфраструктура по график.

Други препоръки призовават за разполагане на повече тактически ядрени оръжия в Азия и Европа, разработване на планове за разполагане на някои или всички резервни ядрени бойни глави на САЩ и производство на повече стелт бомбардировачи B-21 и нови ядрени подводници от клас Columbia над планираните бройки.

Комисията също призова за увеличаване на „размера, вида и позицията“ на конвенционалните сили на САЩ и съюзниците. Ако не бъдат предприети такива мерки, може да се наложи Съединените щати да увеличат зависимостта си от ядрени оръжия, се казва в доклада.

Констатациите ще преобърнат настоящата стратегия за национална сигурност на САЩ, която включва спечелване на един конфликт, докато сдържа друг, и ще изисква огромно увеличение на разходите за отбрана с несигурна подкрепа от Конгреса, казват журналисти.

Превод: BIG5

Източник: MEDIAMALL