КНСБ: 1454 лв. за един работещ, за да живее нормално

КНСБ: 1454 лв. за един работещ, за да живее нормално

1454 лева са необходими за един работещ в България, за да живее нормално. Това показват данните на КНСБ за последното тримесечие.

Издръжката на тричленно семейство (двама работещи + дете до 14 години) e 2616 лв.

За последното тримесечие размерът на дохода, необходим за издръжка на живота се е повишил с 1,1%. Ръстът на годишна база е 4,3%.

Наблюдава се ръст и на някои продукти от малката потребителска кошница, като най-голям е процентът на повишаване при каймата, свинското месо, зелето и ябълките.

Намаление има при захарта, яйцата, олиото, краставиците и прясното мляко.

„В момента 55% е съотношението на минималната заплата към заплата за издръжка и това може много лесно може да се види като се сравнят другите страни. Например, в България трябва да работите до 7 май – един работещ на минимална заплата, за да получи минималната заплата на един работещ в Люксембург. Трябва да работи до 13 април, за да получи една немска минимална заплата. В България 20-те жизненонеобходими стоки, без които не може нашата трапеза, с минимална заплата могат да се купят 8,2 пъти. В съседна Румъния могат да се купят 15 пъти. В Германия работещите на МРЗ може да влезе в супермаркета и да напълни 33 колички с тези 20 стоки жизненонеобходими. Говоря за хляб, брашно, олио, за ябълки, за гориво – всичко, което ползваме ежедневно“, заяви Любослав Костов от КНСБ.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News