Ключови държави остават неутрални по отношение на подкрепата за Украйна

Ключови държави остават неутрални по отношение на подкрепата за Украйна

Състоялата се онзи ден и вчера в швейцарския курорт Бюргенщок конференция за мир в Украйна е централна тема в западния печат днес, пише БТА в прегледа на печата.

Украйна получи значителна международна подкрепа за териториалната си цялост и част от своите виждания за прекратяване на руската инвазия. Въпреки това, големи държави като Индия, Бразилия и Южна Африка не подписаха общата декларация, отбелязва британският вестник „Файненшъл Таймс“. Изданието уточнява, че съвместното комюнике от конференцията е било подписано от близо 80 от присъстващите 92 държавни делегации.

В общото изявление „Файненшъл Таймс“ подчертава, че според участващите страни „зачитането на териториалната цялост и неприкосновеността на всички държави“ ще „послужи като основа“ за разрешаване на конфликта в Украйна. В документа са включени три точки от представения от украинския президент Володимир Зеленски Мирен план в десет точки: продоволствения износ, ядрената безопасност и връщането на украинските военнопленници от Русия. Тези точки са били избрани, за да спечелят развиващите се страни, които досега не са подкрепяли Киев.

„Файненшъл Таймс“ също така обръща внимание на факта, че макар подкрепата за Украйна в края на срещата на върха да е впечатляваща, държави със стратегическа роля като Саудитска Арабия и ОАЕ също не са подкрепили общата декларация, което е свидетелство за продължаващото международно политическо и икономическо влияние на Русия. Москва нямаше свой представител в Швейцария, а Китай, основният поддръжник на Кремъл, също не участва във форума. Зеленски заяви, че е готов да изчака някои страни да се присъединят към съвместното комюнике по-късно, стига те да споделят „същите ценности на думи и дела“.

В навечерието на срещата в Бюргенщок, руският президент Владимир Путин обяви условията на Русия.

Предаването на Москва на четири украински области и прекратяване на действията по присъединяването на Украйна към НАТО. Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, която участва в мирната конференция в Швейцария, заяви, че Путин „не призовава за преговори, а призовава Украйна да се предаде“.

Друг британски вестник, „Гардиън“, също акцентира върху държавите, които не са подписали окончателния текст на съвместната декларация. Изданието подчертава присъединяването към комюникето на Турция, която поддържа тесни търговски отношения с Русия, но отбелязва отсъствието на подписите на Саудитска Арабия, Индия, Южна Африка, Тайланд, Индонезия, Мексико и ОАЕ. Бразилия, която също не се е присъединила, участва във форума със „статут на наблюдател“. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че за постигането на мир в Украйна „ще е нужно време“.

„Индипендънт“ отбелязва, че точката в общото комюнике за „зачитането на териториалната цялост“ според устава на ООН „със сигурност не се нрави на Путин“. Изданието подчертава надеждата на много от участниците във форума в Швейцария, че в бъдеще Москва ще тръгне по общия път за постигане на мир в Украйна.

Американският вестник „Ню Йорк Таймс“ пише, че световните лидери подкрепиха общата декларация и призоваха за по-голяма роля на дипломацията, но остават разделени по въпроса как да бъде включена Русия в преговорите. Зеленски не е отстъпил от своето виждане за постигане на траен мир, като настоява, че Русия трябва да се изтегли напълно от окупираните територии преди да се започнат преговори.

„Уолстрийт Джърнъл“ смята, че „глобалната дипломатическа офанзива“ на Украйна не е успяла да постигне пълна изолация на Москва. Много световни лидери не присъстваха на срещата в Швейцария, а натискът върху Киев да търси преки преговори с Кремъл продължава. Авторът Лорънс Норман отбелязва, че Украйна се бори да задържи световната подкрепа зад своето виждане за прекратяване на конфликта с Русия.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News