Китай е готов да посредничи на мирните преговори между Русия и Украйна

Китай е готов да посредничи на мирните преговори между Русия и Украйна

Китай е готов да продължи да полага усилия за насърчаване на по-нататъшното развитие на мирните преговори. Между Русия и Украйна, каза високопоставен китайски дипломат в неделя.

„Китай е готов да продължи усилията си, насочени към посредничество и насърчаване на мирни преговори. Между Русия, Украйна и други участващи страни, за постигане на консенсус. Който проправя пътя към окончателното политическо уреждане на украинската криза“. Каза специалният представител на китайското правителство по повод по евразийските въпроси Ли Хуей.  По време на срещата си в Москва с руския заместник външен министър Михаил Галузин.

Китайският дипломат подчерта.  Историята показва, че всеки конфликт в крайна сметка трябва да бъде разрешен чрез преговори. И колкото по-остри са противоречията, толкова по-голяма е необходимостта от започване на диалог“.

На 2 март Ли стартира втората си обиколка, целяща да търси начини за уреждане на украинския конфликт. Очаква се освен Русия той да посети централата на ЕС. Сщо и Полша, Украйна, Германия и Франция.

Припомняме, че  представителят на правителството на Китай Ли Хуей, посети Украйна на 16-17 май 2023 г.. Посещението се проведе в изпълнение на договорености, постигнати по време на телефонен разговор. Между президента Владимир Зеленски и президента на Китай Си Дзинпин на 26 април. Това съобщиха от Министерството на външните работи на Украйна.

Източник: ТАСС

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News и в Телеграм