КЕВР ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода

КЕВР ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.

 Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията.

Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за следващия едногодишен период.

Минималното поскъпване на тока за бита от около процент и половина може да се окаже малко по-високо при окончателното определяне на цените. За това предупреди председателят на регулатора Иван Иванов още по време на общественото обсъждане:

„Всички цени, които са изготвени като прогнози, са на базата на данни към края на месец май. Ако има съществено изменение на тези цени, те ще бъдат отразени и в нашия доклад. Надяваме се това да не бъде в голяма степен, въпреки че се наблюдава динамика в цените на ел. енергия, както и на природния газ“.

Заради смяната на цените на тока и трите електроснабдителни дружества дават възможност на клиентите си да отчетат сами своите електромери. Въпреки че „практиката показва, че все по-малко клиенти се възползват от тази опция“, казва Крум Косев от EVN:

„От друга страна по-голямата част от нашите клиенти вече са с дистанционен отчет и там не е необходим самоотчет. Ние даваме такава възможност, който от клиентите изяви желание, може да се отчете към 1 юли и да ни подаде своите показания и ние ще го заложим във фактурата“.

По мейл или по телефон до 4 юли могат да подават данните от самоотчета си и клиентите на „Електрохолд“, казва Ралица Николова

При самоотчета те трябва да посочат показанията на електромера по всички тарифи, клиентския си номер, абонатния си номер, трите имена на титуляра и адреса на обекта, за който декларират данните…фактурите за юли ще съдържат информация за консумираната енергия и за двата отчетени периода по старите и по новите цени“.

При „Енергопро“ подаването на показанията трябва да стане в по-кратък срок, обяснява Петя Попова:

„Самоотчетът не е задължителен. В случай, че клиентът не подаде данни, компанията ще фактурира потреблението по регламентираната методика. Пропорционално разпределение на отчетените количества на дните преди и след промяната на цените. Броят дни по стара и нова цена ще бъде различен в зависимост от отчетния период на всеки клиент. Желаещите да направят самоотчет клиенти могат да декларират данните от електромера до края на деня на 1 юли“.

След смяната на цените на парното и топлата вода клиентите на топлофикациите не трябва да правят нищо, посочва Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества:

„Имаме нови цени. Те общо взето са всичките с повече или по-малко проценти по-ниски от сега действащите. Те започват да действат веднага. Естествено най-голямото намаление ще се усети през зимния период, когато сметките са по-големи“.

 Намалението на цените средно с около 8 процента и половина потребителите на топлофикациите ще могат да видят в сметките си, които ще получат през август.

Източник: БНР

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News