Какво се знае за опита за преврат в Боливия

Какво се знае за опита за преврат в Боливия

Военните се събраха в сградата на правителството във фактическата столица на Боливия Ла Пас, а бившият командир на армията Хуан Хосе Зунига обяви, че възнамерява да си „върне Родината“. Президентът на Боливия Луис Арсе обяви „странни ходове на някои армейски части“ и призова да се почита демокрацията.

Ето основните моменти за ситуацията в Боливия:

Развитие на събитията

– Площадът пред сградата на правителството в Ла Пас е окупиран от военни. Армейски части нахлуват в сградата, съобщава телевизионният канал Telesur.

– Съобщава се, че бронирана техника е навлязла на територията на президентския дворец.

 

– Персоналът на правителствените и парламентарните сгради е евакуиран, според El Deber.

Намеренията на генерала

– Боливийският генерал Зунига, освободен от длъжността командир на армията, обяви, че възнамерява „да си върне Родината“.

– Зунига беше уволнен, след като обяви готовността си да арестува бившия президент Ево Моралес.

– Моралес обвини Зунига в опит за преврат. Той призова за „гражданска мобилизация за защита на демокрацията“ и обяви стачка и блокиране на пътища.

Международна реакция

– Министерството на външните работи на Боливия призова международната общност да подкрепи легитимното правителство на президента Луис Арсе.

– Президентът на Хондурас Ксиомара Кастро обяви, че свиква извънредно заседание на Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите (CELAC).

– Президентът на Куба Мигел Диас-Канел нарече опита за преврат възмутителен и изрази своята солидарност с Арсе.

– Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор осъди опита за преврат и заяви пълна подкрепа на действащия президент на републиката.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News