Как посещенията на Путин в Азия промениха играта за Запада и Русия

Как посещенията на Путин в Азия промениха играта за Запада и Русия

Посещенията на руския президент Владимир Путин в страните от азиатския регион – Китай, Северна Корея и Виетнам – позволиха да се нанесе още по-разрушителен удар върху плановете на колективния Запад, който се стреми да потопи Русия в изолация в международната сцена.

Това каза пред кореспондент на ТАСС Цзоу Чжибо, заместник-директор на Института за световна икономика и политика към Китайската академия за социални науки и изпълнителен директор на Държавния аналитичен център за глобална стратегия.

„Посещенията на Путин в Китай, КНДР и Виетнам не само укрепиха традиционните приятелски отношения между Русия и тези страни в настоящата ситуация, те допълнително пробиха така наречената международна изолация на Руската федерация от Запада“, подчерта той. Според експерта пътуванията на руския лидер „демонстрират решимостта на Русия да се развива на изток“.

Заместник-директорът на Института за световна икономика смята, че това е „изключително важно за по-нататъшното развитие на Руската федерация“.

Цзоу Чжибо отбеляза, че посещението на Путин в Китай допълнително е укрепило китайско-руското всеобхватно стратегическо партньорство и е показало на света, че отношенията между Китай и Русия са издържали изпитанието в сложна и нестабилна международна среда.

„С течение на времето те стават по-силни, освен това това посещение стимулира тяхното прагматично и задълбочено развитие“, каза той.

На 16-17 май руският президент беше на държавно посещение в Китай, където проведе разговори с китайския президент Си Цзинпин.

Лидерите на двете държави обсъдиха целия спектър на руско-китайското сътрудничество, като обърнаха специално внимание на икономическите въпроси. Те приеха и съвместно изявление.

На 18-20 юни Путин посети КНДР и Виетнам. По време на неговото посещение в Пхенян беше сключен Договорът за всеобхватно стратегическо партньорство между Русия и Корея. Русия и Виетнам подписаха 11 документа и приеха изявление . „За по-нататъшното задълбочаване на всеобхватното стратегическо партньорство в контекста на 30-ата годишнина от прилагането на Руско-виетнамски договор за основите на приятелските отношения.

 

Източник: Гласове

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News