Изненадващият удар на България срещу руския газ

Изненадващият удар на България срещу руския газ

България изключително рядко застава решително на международната сцена. Още по-малко са случаите, в които, преследвайки целите си, е нарушавала открито интересите на други държави. А почти никога сред най-засегнатите от подобна политика не е била Русия.

От 13 октомври обаче всичко това е факт. Без много шум и дискусии българската държава въведе извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия. Тя е в размер на 20 лв./мВтч и при сегашните борсови цени на газа представлява около 20% оскъпяване, което е повече от значително в началото на отоплителния сезон.

Заради липсата на информация по темата обаче не може да се каже какво точно цели България с въвеждането на тази такса. Най-логично изглежда това да са допълнителни приходи. При запазване на сегашните обеми на транзита на руски газ през страната това би генерирало 2.5 – 3 млрд. лв. постъпления в бюджета на година. А това е доста сериозна сума, която може да се използва за решаване на енергийните проблеми в страната и инвестиция в обекти като ПАВЕЦ „Чаира“ например.

Но от новата такса пряко засегнати ще са Сърбия, Унгария, Гърция и Северна Македония, които реално ще трябва да платят въпросните 20 лв./мВтч, защото „Газпром“ ще ги начисли в крайната цена. Реакциите, най-вече от Сърбия и Унгария, вече са налице. Затова въобще не е сигурно, че споменатите милиарди ще могат да се съберат. Което пък води до втората възможна цел – да се ограничи допълнително потреблението на руски газ. Което изглежда напълно възможно.

Косвен ефект от тази политика обаче ще има в цяла Източна Европа, тъй като пренасочването на търговците към алтернативи на руския газ ще разбърка пазара, а оттам и цените. По неофициална информация на „Капитал“ разговори по темата вече са водени с представители на Австрия, която все още потребява 50% руски газ (макар да го получава през Словакия). Затова има и твърдения, че София може всъщност да използва новата такса като лост за пускането й в Шенген.

Без съмнения новата българска такса ще засегне и Турция, която е основният преразпределител на руския газ към Европа. Държавната компания „Боташ“ например вече сключи няколко сделки за пренос на газ през България към други държави и ако той се окаже с руски произход, ще трябва да плаща допълнителните 20 лв./мВтч.

Също така засегнати ще бъдат и някои крайни потребители в България, които все още се снабдяват с руски газ, като „Лукойл Нефтохим“ например. Рафинерията е един от най-големите консуматори на газ в България, но не се снабдява през държавния доставчик „Булгаргаз“, а от фирмата на Валентин Златев – „Състейнабъл Енерджи Съплай“ (с предишно име „Енергико трейдинг“), която е посредник на „Газпром“. Това като цяло не е без значение за цените на горивата.

Източник: Капитал