Иван Гешев с писмо до Европол

ВАС: Иван Гешев е загубил качеството на магистрат

Лидерът на „Граждански блок“ Иван Гешев внесе искане до Софийската градска прокуратура, с копие до Европол и Върховната прокуратура на Република България за конституирането му, в качеството на пострадал за извършени срещу него тероризъм и опит за убийство, както и за взрив, поставящ в опасност живота на мнозина.

„Към настоящия момент разследването продължава повече от 9 месеца, но органите на досъдебното производство не са реализирали задълженията си по отношение на мен като пострадал.

Не ми е известно какви действия са предприети в хода на същото“, оплаква се Иван Гешев.

Той подчертава, че няма доверие на националните правоохранителни органи и предвид обстоятелството, че разследването и към настоящия момент се подпомага от Европол и ФБР, прави искане за назначаване на международна експертиза на международни експерти, по възможност от Европол и/или ФБР.

Бившият главен прокурор настоява да бъдат извършени действия по разследването:

назначаване на експертиза на международни експерти, по възможност от Европол и/или ФБР;
извършване на такъв следствен експеримент да бъде направен и с небронирано превозно средство;
да бъдат установени и разпитани лицата, които към момента на взрива са били в близост и е имало опасност да пострадат;
да се проведат разпити в качеството им на свидетели и на Бойко Методиев Борисов и Мария Габриел;
да му бъдат предявени материалите по разследването.

Освен това Иван Гешев иска Бойко Борисов и Мария Габриел да бъдат разпитани като свидетели по разследването за взрива срещу него и последвалото му отстраняване му като главен прокурор.

На 12 юни 2023 г. ВСС гласува за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор заради уронване на престижа на съдебната власт.

На 16 юни Гешев подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

На 19 юни Иван Гешев депозира ново заявление във ВСС, в което каза, че не желае вече да работи като прокурор. Същия ден Прокурорската колегия прие за сведение заявлението, с което Гешев отказва да се върне на работа в прокуратурата.

 

Изтоник: MediaMall

 

Още новини четете в категория Новини