Йордания: Израел извършва военни престъпления

Йордания: Израел извършва военни престъпления
Външният министър на Йордания отправя остри критики към войната на Израел срещу Хамас, описвайки я като „явна агресия“ срещу палестинските цивилни, която заплашва да погълне Близкия изток

Суровата оценка е на Айман Сафади, който твърди, че Израел извършва „военни престъпления“ като обсажда ивицата Газа и прекъсва доставките на храна, лекарства и гориво.

Тази оценка отново затвърждава колко обтегнати са отношенията между Израел и Йордания, след като двете страни постигнаха мирно споразумение през 1994 г., пишат световните агенции.

 „Всички ние трябва да говорим силно и ясно за катастрофата, която израелската война носи не само в Газа, но и в региона като цяло“, каза Сафади на срещата на върха на Диалога в Манама на Международния институт за стратегически изследвания в Бахрейн.

„Това не е моментът за смекчаване на думите. Това е време да изложим фактите такива, каквито са“, каза Сафади и подчертава, че това не е самоотбрана, а „явна агресия, чиито жертви са невинни палестинци“.

Припомняме, че Израел започна ударите срещу Газа на 7 октомври, след като Хамас извърши най-тежкото нападение срещу цивилни в историята на страната, убивайки около 1200 и отвличайки още около 240.