Хусите твърдят, че са атакували британски разрушител и два търговски кораба

Хусите твърдят, че са атакували британски разрушител и два търговски кораба

Според Сареа атаките са дошли в отговор на действията на Израел в бежанския лагер Нусейрат в централната част на Ивицата Газа.

Хусите от йеменското бунтовническо движение Ансар Аллах са нападнали британския разрушител HMS Diamond в Червено море и два търговски кораба в Арабско море, каза военният говорител на движението Яхя Сареа.

„Йеменските ракетни сили проведоха операция в Червено море срещу британския разрушител HMS Diamond с използването на няколко балистични ракети“, каза той пред телевизионния канал Al Masirah, собственост на хусите. „Военноморските сили на Йемен, безпилотните самолети и ракетните войски проведоха две съвместни операции в Червено море срещу корабите Norderney и MSC Tavvishi, принадлежащи на компании, които нарушиха забраната за преминаване до пристанищата в окупирана Палестина. Ударът върху кораба Нордерней беше последван от пожар.

Според Сареа атаките са дошли като отговор на действията на Израел в бежанския лагер Нусейрат в централната част на Ивицата Газа.

В събота пресслужбата на Израелските отбранителни сили (IDF) съобщи, че израелските войски са организирали операция близо до Нусейрат и успешно са освободили четирима израелски заложници, заловени на 7 октомври 2023 г. при военна операция близо до палестински бежански лагер в Нусейрат. Имената на хората са Ноа Аграмани (25), Алмог Меир (21), Шломи Зив (40) и Андрей Козлов (27), който също има руски паспорт. В отговор палестинското движение Хамас обеща да залови повече израелски войници като заложници по време на военните действия в Газа.

Правителствената медийна служба на Газа съобщи, че 210 палестинци са били убити и над 400 ранени от израелските сили в бежанския лагер Нусейрат. Здравното министерство на анклава все още не е коментирало информацията.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в ивицата Газа, хусите предупредиха, че ще нанесат удари на израелска територия, като същевременно забраняват на кораби, свързани с еврейската държава, да преминават през водите на Червено море и протока Баб ел Мандеб, докато Тел Авив не прекрати военната си операция срещу палестинската радикална групировка Хамас в оживения анклав. От средата на ноември десетки цивилни кораби са били атакувани от хусите в Червено море и Аденския залив.

В отговор на действията на Ансар Аллах властите на САЩ обявиха създаването на международна коалиция и подготовка за операция с кодовото име Prosperity Guardian, която се очаква да гарантира свободата на корабоплаването и защитата на корабите в Червено море. Оттогава Съединените щати и Обединеното кралство редовно нанасят удари по цели на хусите в Йемен.

Превод и редакция: otupor.com

Източник: tass.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News