Хиляди протестират в Лондон в знак на солидарност с палестинците. Медиите у нас мълчат!

Хиляди протестират в Лондон в знак на солидарност с палестинците. Медиите у нас мълчат!

Хиляди се събраха днес в центъра на Лондон за пропалестински протест след предупрежденията на полицията, че всеки, който показва подкрепа за екстремната групировка Хамас, може да бъде арестуван.

Присъстващите, които се събраха близо до централата на BBC News през сутринта, започнаха марш през британската столица преди следобедния митинг близо до парламента и офиса и резиденцията на Даунинг стрийт на премиера Риши Сунак.

Някои показаха палестински знамена и плакати – носещи лозунги, включително „свобода за Палестина“, „прекратяване на клането“ и „санкции за Израел“ – докато се придвижваха към крайната точка за поредица от планирани речи.

„Мисля, че всички справедливи хора по света, не само във Великобритания, трябва да се изправят и да призоват тази лудост (да сложи край)“, каза Исмаил Пател, председател на кампанията „Приятели на Ал-Акса“, пред АФП по време на демонстрацията.

„В противен случай през следващите няколко дни (ние) може да видим разгръщането на катастрофа.“

Митингът идва, когато Израел засилва войната си, за да унищожи способността на Хамас, безмилостно удряйки ивицата Газа и разполагайки десетки хиляди войници наблизо преди очакваната наземна офанзива в анклава.

Това последва атаката миналата събота от Хамас, която видя стотици нейни бойци да пресичат израелската граница, за да вземат заложници и да убият повече от 1000 цивилни по улиците, в домовете им или на рейв парти.

Преди протеста в Лондон Столичната полицейска служба на града каза, че ще разположи повече от 1000 служители, тъй като събитията на хиляди километри отекват във Великобритания и другаде.

„Съобщение“

Полицията и правителството отбелязаха скок в антисемитските престъпления и инциденти в Обединеното кралство след нападението на Хамас, докато служители в Съсекс, Югоизточна Англия, арестуваха 22-годишна жена в петък, заподозряна, че е произнесла реч в подкрепа на Хамас.

Марш в знак на солидарност с палестинците
Марш в знак на солидарност с палестинците © JUSTIN TALLIS / AFP

Забранена терористична организация във Великобритания, нейните членове – или онези, които са признати за виновни в приканване към подкрепа за нея – могат да бъдат осъдени на затвор до 14 години според законодателството на Обединеното кралство.

Тази седмица Met заяви, че общите изрази на подкрепа за палестинците, включително развяването на палестинския флаг, не са престъпления, но повтори, че подкрепата на Хамас е престъпление.

34-годишната Феруза Намаз, студентка от Узбекистан, се присъедини към протеста в Лондон с аргумента, че цивилните в Газа са „абсолютно невинни“.

„Това, че си палестинец, не ти дава право да ги убиваш. Тези ужасяващи зверства се случват толкова много години“, добави той.

Израел настоява, че не атакува умишлено цивилни в ивицата Газа или други палестински територии.

Но Бен Джамал, директор на кампанията за палестинска солидарност във Великобритания, каза пред АФП, че отговорът на атаката на Хамас е „дехуманизиране на палестинците“ и несправедливо обвиняване на цивилни за тероризъм.

Той присъства на митинга, за да изпрати „послание за солидарност към палестинския народ и особено днес към палестинския народ в Газа, който е подложен на бомбардировки, който е под обсада с прекъсване на всякаква храна“.

Джамал отбеляза, че присъстващите също така предават послание към политическите лидери на Обединеното кралство, които той обвини, че „дават разрешение на Израел да извършва актове на военни престъпления“.

Източник: france24.com