Хиляди души могат да загубят работните си места

Хиляди души могат да загубят работните си места

120 000 души, които са заети с производство на електроенергия от въглища, са застрашени от загуба на работните си места и от емиграция. Това алармираха от Конфедерация на труда „Подкрепа“.

Това са работещи в тецове, в мини, в съпътстващи поддържащи производства. В последните дни синдикалистите проведоха поредица от срещи със свои колеги от други страни от Европейския съюз и Западните Балкани за обмяна на опит по Зелената сделка.

Международният секретар на КТ „Подкрепа“ Веселин Митов коментира:

„Румънски миньори, които са от регион Бая Маре. Tова е регион също минен, казаха, че са изправени пред абсолютно същия проблем. Също така Румъния засега не изпитва дефицит на електроенергия, но те се опасяват, че през идните две-три години това може да се случи. Виждате, че и в България до голяма степен има подобни тенденции. Януари месец, през студените дни, до 40% от тока, консумиран в България, се внасяше от чужбина. Основно от страни, които не част от ЕС, защото токът там е по-евтин – там не се плащат т.нар. вредни емисии“.

Според „Подкрепа“ ключовият въпрос е как ще се реализира Зелената сделка и в какви срокове ще бъдат затваряни тецовете у нас.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News и в Телеграм