„Хамас“ освободи първите 13 заложници днес

"Хамас" освободи първите 13 заложници днес

Снимка: АП/БТА

Първата група заложници на „Хамас“ беше освободена, съобщиха Ройтерс, Би Би Си и Си Ен Ен.

„Хамас“ освободи първите 13 заложници днес, съобщи Times of Israel. Египетските власти потвърдиха, че те са предадени на сътрудници на Червения кръст и пътуват към КПП „Рафах“.

Очаква се общо „Хамас“ да освободи 50 заложници.

Според постигнатите договорености на всеки освободен заложник от израелските затвори ще бъдат пуснати по трима палестинци.

Премиерът на Тайланд Срет Тависин пък съобщи в „Туитър“, че „Хамас“ е освободила 12 от общо 19 тайландски заложници. Твърди се, че това е станало с посредничеството на Египет. Тези заложници не са част от сделката между Израел и „Хамас“.

От 7 часа тази сутрин започна четиридневното примирие между Израел и палестинската ислямистка организация „Хамас“ след тежки боеве в Ивицата Газа. То предвижда цялостно прекратяване на огъня в северната и южната част на Газа, съобщи катарското външно министерство.

В 16 часа местно време (14 часа по Гринуич) в палестинския анклав започна да влиза допълнителна помощ.

„Всички ние се надяваме, че това примирие ще доведе до възможност да се започне по-обхватна работа за постигане на постоянен мир“, подчерта катарският говорител.

Международната общност посрещна новината предпазливо. Местни служители съобщиха, че болница в град Газа е била атакувана от Израел часове преди официалното начало началото първото прекратяване на сраженията, продължаващи от близо седем седмици. Освен това двете страни сигнализираха, че паузата ще бъде временна.

 

Служител на американския Държавен департамент предели договореното спиране на огъня като „обнадеждаващ момент“, но посочи, че работата по освобождаването на всички заложници ще продължи.

„Хамас“ потвърди в канала си в „Телеграм“, че бойците от групировката ще преустановят всички военни действия. По-късно обаче Абу Убайда, говорител на въоръженото крило на „Хамас“, призова във видеообръщение за „засилване на конфронтацията с (Израел) по всички фронтове на съпротивата“ след края на примирието, включително на окупирания от Израел Западен бряг.

Същевременно израелският министър на отбраната Йоав Галант тази нощ заяви на пресконференция, че интензивните военни действия в ивицата Газа ще продължат поне още два месеца след края на краткото примирие.

По последни данни на палестинските власти броят на убитите от израелската армия в ивицата Газа вече е надхвърлил 14 800. Повечето от жертвите са жени, деца и младежи. Насилието на Западния бряг също не стихва, като снощи здравните власти в Рамала съобщиха, че израелски войници са застреляли 12-годишно дете в гърдите.

Израел започна опустошителната си инвазия в Газа, след като на 7 октомври въоръжени бойци от „Хамас“ нахлуха през граничната ограда, убиха 1200 души и взеха около 240 заложници според израелските данни, припомня Ройтерс.

„Хората са изтощени и губят надежда в човечеството“, заяви ръководителят на Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини след посещение в Газа. По думите му в палестинския анклав цари „неописуемо страдание“. „Те се нуждаят от отдих, заслужават да спят, без да се страхуват дали ще преживеят нощта. Това е минимумът, който всеки трябва да може да получи“, допълни Лазарини.