МВР ПРЕДУПРЕЖДАВА: Не пътувайте през уикенда, очакват се дъжд, сняг и виелици!

Ето кога идва истинската зима в България

Министерството на вътрешните работи разпространи съвети към гражданите във връзка с предстоящия уикенд, през който се очаква истинска зимна обстановка у нас. Оттам препоръчват да отмените пътуванията си, освен ако такива не са наистина наложителни. В случай че пътувате, заредете автомобила с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия. Избирайте само главни пътища, дори маршрутът да е по-дълъг.

Разполагайте с топли дрехи и заредете мобилния телефон. Шофирайте внимателно и при силен вятър не оставайте на открито. Бъдете внимателни, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета, съветват още от ведомството.

По указания на главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев към всички ОДМВР в страната е създадената необходимата организация и по места е осъществена връзка със структурите на АПИ с оглед готовност на снегопочистваща техника за намеса по пътни участъци, определени като рискови за снегонавявания и обледеняване.

Особено внимание се обръща на мостове и виадукти по отношение заледяване и своевременно опесъчаване. Предприети са мерки за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни превозни средства. В координация с областните управители и служителите на ГДПБЗН ще се организира и намесата на тежка техника за извличане на бедстващи автомобили.

От Националния оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ напомнят, че според постъпилата информация за метеорологичната обстановка в страната, за 25 ноември (събота) е обявен „оранжев код“ за по-голямата част от страната, като за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе той е „червен“.

Очакват се обилни валежи от дъжд и силни пориви на вятъра, както и условия за образуване на преспи и снегонавявания. В Предбалкана се очаква снежна покривка до 20-30 см, както и значително повишаване на речните нива в Дунавския, Черноморския, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейни.

Предвид динамична метеорологична прогноза, ГДПБЗН вече е изпратила информация до областните управители с оглед предприемане на допълнителни мерки, съгласно правомощията им по чл. 64 от Закона за защита при бедствия. Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации.