Френският депутат Жулиен Одул се обяви против ФИФА да изключи Израел

Френският депутат Жулиен Одул се обяви против ФИФА да изключи Израел

Френският депутат Жулиен Одул коментира възможността Израел да бъде изключен от ФИФА на фона на палестинските искания.

В обръщението на депутата до министъра на спорта в страната Амели Оудеа-Кастер той добавя, че „насочва вниманието на министъра на спорта, олимпийските и параолимпийските игри към риска Израел да бъде изключен от ФИФА.

Наистина, на 17 май 2024 г. Палестинската футболна федерация осигури включването на палестинската ситуация в дневния ред на 74-ия конгрес на ФИФА. По този начин тя, подкрепяна по-специално от Ирак, Йордания, Сирия и Йемен, поиска изключване на Израел от Международната футболна федерация“, припомня Одул.

През 2015 г. подобна петиция беше подадена от Палестинската футболна федерация, която искаше отстраняването на Израел въз основа на твърдения, че „пречи на палестинския футбол и не зачита международното право“.

В тази връзка Одул пита ръководителката на френското министерство на спорта дали възнамерява да се обяви против изключването на Израел от ФИФА. Подобно действие, според автора на призива, „ще послужи като опасен сигнал: сигнал за превъзходството на ислямския тероризъм над демокрацията и свободата“.

„Каква е позицията на Франция относно мястото на държавата Израел на международната сцена. Ще изразите ли категоричното си несъгласие с изключването на Израел от ФИФА“, пита депутатът.

През февруари група от 13 членове на Европейския парламент призоваха ФИФА и  УЕФА да забранят на израелските клубове и национални отбори участие в състезания поради конфликта в ивицата Газа. Същия месец 12 държави от Близкия изток призоваха ФИФА да забрани на Израел участие в международни турнири, сред които Палестина, Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News