Финансовият министър не приема забележките към проектобюджета, който е подготвил

СКАНДАЛ! Зам.-министърка на Асен Василев е притискала шефа на АДФИ

миналата година се е говорило за 7% дефицит, но сме завършили на 2,9%. „Тази година също ще завършим на дефицита, който е заложен в бюджета – 3% на начислена основа, за догодина пак сме прогнозирали 2,9 на начислена основа“, добави той, цитиран от БТА.

По думите му, когато средната заплата е пораснала с 15% през последната година и с още 18% предишната година, тоест с общо над 30%, спрямо 2021 г., максималният осигурителен доход се вдига с 10 на сто. „Той е значително под ръста на средната заплата“, коментира Асен Василев и добави, че това е величина, която е нормално да расте с ръста на средната заплата. „Затова, това което сме говорили с индустрията, е да се заложи този ръст по формула и да спрем с обсъжданията всяка година“, уточни Асен Василев.

 
Министърът на финансите беше категоричен, че данък сгради няма да се вдигне. „Това, което е заложено в Закона за местните данъци и такси, е възможност на общините сами да определят ставки. Всичко това, всяка една община ще си го преценява. Това с местните данъци и такси е предложение, което идва от самите общини“, допълни той.

По-рано от ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят бюджета в този му вид, защото показва една устойчивост и към външното задлъжняване на страната. „Този бюджет, който е предложил финансовият министър, няма как да бъде подкрепен от нашата група. Ако се сбъднат всички разчети на Министерство на финансите и изкараме до 2026 година с по 3% дефицит, това означава да генерираме 25 милиарда нов дълг“, заяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев.