Ето кой има имен ден на 6 юли

Ето кой има имен ден на 6 юли

Валентин, Вальо, Валентина и Валя биха могли да празнуват на своя глава и на 14 февруари. Св. Валентин не фигурира в официалния календар на Католическата църква. Православната Църква го чества на 6 юли.

На 6 юли всяка година празнуват:

  • мъже с имена: Авакум, Валентин, Вальо
  • жени с имена: Валентина, Валя.

Валентин идва от латинската дума валенс, която означава силен и здрав. Древните римляни отдавали голямо значение на силата и здравето и тъй като повечето от имената имат древногръцки корени, лични имена с такова значение винаги са сред популярните.

Сред славянските народи името Валентин получава широка известност в смисъла на здрав. Този, който не го ловят болести и има значение дори на амулет. Днес името е по-популярно в женската му версия – Валентина.

За покровител на името се счита Свети Валентин, който стана популярен в целия свят благодарение на празника, носещ същото име. Има две версии за произхода на празника покрай светеца.

Според една от тях римският император Клавдий II решил, че един човек ще бъде по-добър войник, ако няма семейство, за което да носи отговорност и да мисли и забранил на младите си войни да се женят. Свещеник на име Валентин, осъзнавайки несправедливостта на този указ, рискувал живота си, като продължавал да жени двойките. Императорът наказал свещеника с мъченическа смърт.

Втората версия гласи, че Свети Валентин е първият човек, който изпратил любовно писмо от затвора до любимия човек . Според легендата, когато Валентин е бил в затвора. Той се влюбил в млада дама, която го е посещавала при задържането му. Преди смъртта си той написал писмо на дамата, пълно с любовни изповеди.

 

Източник: petel.bg

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News