Ето какво каза Владимир Путин на Ким Чен-Ун

Ето какво каза Владимир Путин на Ким Чен-Ун

В началото на своята среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пхенян, президентът Владимир Путин изрази твърдото си намерение за борба срещу „хегемонистичната и империалистическа политика“, която САЩ и техните съюзници провеждат от десетилетия.

Путин заяви: „Имаме предвид нашата съпротива срещу наложената ни в продължение на десетилетия хегемонистична и империалистическа политика от страна на САЩ и техните сателити по отношение на Русия,“ предаде руските медии.

Руският президент изрази своята признателност към Ким Чен-ун за постоянната подкрепа от страна на Северна Корея, включително по въпроса за Украйна.

„Ценим високо вашата последователна и твърда подкрепа за руската политика, включително и в украинското направление,“ добави Путин.

Той подчерта, че взаимодействието между двете страни се основава на принципите на равноправие и взаимно уважение към интересите на всяка от тях. Путин отбеляза, че Русия и Северна Корея са свързани от дългогодишно истинско приятелство и добросъседски отношения.

По време на разговора, Путин съобщи за подготовката на важен документ, който ще определи основите на отношенията между двете страни за десетилетия напред.

„Подготвили сме документ, който ще бъде в основата на нашите отношения за десетилетия напред,“ заяви руският президент.

Руският лидер покани Ким Чен-ун на официално посещение в Москва.

„Радвам се отново да се срещнем,“ обърна се Путин към севернокорейския лидер.

„Надявам се следващата ни среща да бъде в Русия, в Москва.“

Путин вече е приемал Ким два пъти в Русия, при посещенията на севернокорейския ръководител в руския Далечен изток през април 2019 и септември 2023 г.

Преди началото на срещата, Путин беше приветстван с тържествена церемония от Ким на централния площад в Пхенян. Площадът беше украсен за случая с голямо пано с портретите на двамата лидери, а видео, публикувано от Кремъл, показваше как хиляди жители на севернокорейската столица, включително много деца с цветя и балони, приветстват Путин и Ким под съпровода на военен оркестър, съобщават агенциите Ройтерс и Франс прес.

 

Източник: БТА

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News