Ето как ЕС ще заобиколи ветото на Унгария, отпуска на Украйна 1,4 млрд. евро руски активи за оръжие

Ето как ЕС ще заобиколи ветото на Унгария, отпуска на Украйна 1,4 млрд. евро руски активи за оръжие

Европейският съюз ще предостави на Украйна още следващата седмица 1.4 млрд. евро от лихвите на замразените руски активи. Това съобщи върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел преди началото на заседанието на външните министри от ЕС, които ще вземат решение за метода на плащане в понеделник в Люксембург.

Парите ще се използват за купуване на оръжие и боеприпаси и са част от общ транш от 2.5 млрд. евро. Това става възможност, след като ЕС е успял да намери правна възможност да заобиколи ветото на Унгария върху предоставянето на оръжия и боеприпаси за воюващ Киев.

„Основополагащите договори (на ЕС) дават възможност за напредък, независимо че може не всички държави да искат да участват. Смятаме, че щом Унгария не е участвала ( във вземането на решението), не е необходимо да участва в изпълнението на това решение“, заяви Борел.

Унгарският външен министър Петер Сиярто зави на среща с колегите си от ЕС в Люксембург, че в Европейския съюз продължава военната истерия като се пренебрегва волята на неговите граждани. „Пресичат се нови червени линии. Днес беше обявено, че общо 1,4 млрд. евро от Европейския фонд за мир ще бъдат използвани от ЕС за финансиране на оръжейни доставки за Украйна“.

Според министъра решението е било взето „при пълно пренебрегване на европейските правила“, тъй като Унгария „е била изключена от процеса на вземане на решения за отпускане на 1,4 млрд. евро“. Изказването на министъра беше излъчено от унгарския телевизионен канал М1.

По-рано Унгария се противопостави на използването на руските активи за тази цел, но както заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, след като Будапеща е отказала да участва в подобно решение, въпросът за това къде точно ще бъдат насочени печалбите от замразените руски активи и как ще бъдат използвани те, може да бъде решен и без нейно участие. 

„Политико“ пише, че парите ще се предоставят от държави, които са замразили руски активи, а не от ЕС като международна организация, и така ще се избегне необходимостта да се търси съгласие от Унгария.

Първите пари ще дойдат от Германия, Чехия и Дания, които ще действат като „изпълнители“, купувайки оборудване и боеприпаси по списък, изготвен от Киев. Една четвърт от покупките ще се правят от украински производители и така воюващата държава ще получи допълнителна материална помощ.

Според „Политико“ Италия, Латвия, Румъния и Швеция ще отговарят за следващия транш през пролетта на 2025 г.

Не е известно дали България е замразила руски активи в отговор на въведените от ЕС санкции.

Близо 200 млрд. евро руски активи са замразени в Европейския съюз, предимно в Белгия, а държавите решиха да използват печалбите, генерирани от февруари насам, за закупуване на оръжия за Украйна.

Борел посочи, че руският президент Владимир Путин се готви за дълга война, тъй като от мирната конференция за Украйна в Швейцария „пътува само до страни, „откъдето може да получи оръжие“, като Северна Корея.

„Украйна се нуждае от повече помощ и тази помощ трябва да дойде сега, преди лятото“, заяви Жозеп Борел в Люксембург.

Унгария блокира и компенсирането от фонда Европейски механизъм за мир с 6.6 млрд. евро на държавите от ЕС, които изпращат оръжие и боеприпаси на Украйна. За отпускането на тези пари се изисква единодушие на държавите, участващи с вноски във фонда.

 

Източници: Дневник, ТАСС

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News