Зеленски призова за радикална чистка в държавната охрана след заговор за убийство му

Зеленски призова за радикална чистка в държавната охрана след заговор за убийство му

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова новия началник на Службата за държавна охрана на Украйна да извърши реформа и да премахне всички лица, които дискредитират службата, след като двама от нейните служители бяха обвинени в заговор за убийство на висши украински чиновници.

Миналия месец Държавната служба за сигурност (SBU) разкри, че двама полковника от гвардията са заловени в сътрудничество с Русия, планиращи убийството на Зеленски и други чиновници, включително шефа на военното разузнаване Кирило Буданов. Службата за охрана осигурява защита на различни висши държавни служители.

По време на представянето на полковник Олексий Морозов пред персонала в понеделник, Зеленски подчерта, че главната цел е да се гарантира, че само онези, които имат бъдеще в Украйна, ще бъдат част от агенцията. „И разбира се, агенцията трябва да бъде „почистена“ от всички, които не слагат Украйна на първо място за тях или дискредитират службата за държавна охрана“, написа той в Telegram.

През май Зеленски уволни предшественика на Морозов, Сергей Руд, след като СБУ арестува служители на агенцията, обвинявани в работа за Руската федерална служба за сигурност и разкриване на класифицирана информация.

Източник: Mediamall

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News