ЕС одобри Пакта за миграцията. Централноевропейците го наричат „сериозно нарушение на суверенитета“

Кошмарни цифри за нахлуването на мигранти в България

Словаци, унгарци и поляци гласуваха против съглашението, което включва принуждаване на страните да избират между приемането на мигранти или плащането в общ фонд на солидни глоби от парите на данъкоплатците.

Квалифицирано мнозинство от посланиците на ЕС одобриха временното споразумение, постигнато през декември между председателството на Европейския съвет и Европейския парламент относно Пакта на ЕС за миграцията и убежището.

Споразумението, прецизирано и прието в четвъртък, 8 февруари, предизвиква категорично възражение на страните от Централна Европа, тъй като по същество се опитва да „управлява, а не да спира миграцията“, принуждавайки държавите-членки да приемат нежелани мигранти или да плащат глоба.

„Ние, словаци, унгарци и поляци, гласувахме против законодателни актове, които говорят за така наречената солидарност.За съжаление бяхме отхвърлени от няколко държави-членки“, каза словашкият вътрешен министър Матуш Шутай Ещок за сделката, която включва „задължителен механизъм за солидарност“ – принуждавайки страните да избират между приемането на мигранти или плащането на солидни суми в общ фонд.

Според пакта 30 000 търсещи убежище ще бъдат разпределяни годишно в целия блок, а страните членки ще трябва да плащат компенсация от 20 000 евро за всеки мигрант, когото отхвърлят.

В случая на Словакия това би означавало 285 мигранти или 5,7 милиона евро годишно.

В кризисна ситуация от държавите членки ще бъде поискано да приемат допълнителен брой мигранти, но без възможност да платят глоба, вместо да приемат мигрантите.

Критикувайки сделката, Георг Баконди, главен съветник по вътрешната сигурност на унгарския премиер, каза пред унгарските медии: „Това е сериозно нарушение на нашия суверенитет: изборът кого искаме да приемем няма да бъде решаван нито от унгарските власти, нито от унгарското законодателство, а от централата на ЕС“.

И Словакия, и Унгария разкритикуваха факта, че в кризисна ситуация някои процедури за убежище ще бъдат пренесени от страните на първа линия, за да се облекчи тежестта им, принуждавайки други държави да приемат мигранти и да разглеждат молбите им за убежище.

„Процедурите за убежище ще бъдат пренесени в Словакия, което де факто ще означава, че съответните мигранти никога повече няма да напуснат Словакия“, оплака се Матуш Шутай Ешток.

Полша също се противопоставя на пакта заявявайки, че той „не постига подходящ баланс между отговорност и солидарност и следователно може потенциално да представлява поле за спор между институциите на ЕС и държавите-членки в бъдеще“.

Премиерът Доналд Туск заяви, че неговото правителство ще откаже да приеме всякакви преселени лица, търсещи убежище съгласно пакта, въпреки че според опозиционен депутат може да е готово да плати сумите, определени от Европейската комисия.

Чешкият посланик се въздържа при гласуването в четвъртък, въпреки че правителството му приветства споразумението, постигнато през декември. Промяната на мнението може да се дължи на факта, че чешката опозиция, водена от бившия премиер Андрей Бабиш, разкритикува пакта, описвайки го като „покана за милиони мигранти към Европа“ и призова Прага да последва стъпките на Будапеща и Варшава.

Дясноцентристкото либерално правителство може би втвърдява позицията си с оглед на тазгодишните европейски избори, където миграцията ще бъде гореща тема.

Новите правила съдържат опит за извършване на по-ефективни проверки на мигрантите, както и цел за по-бързо връщане на неодобрени търсещи убежище в страните им на произход.

Хората, чиито молби за убежище е малко вероятно да бъдат одобрени, ще бъдат възпрепятствани да влязат в блока и ще бъдат държани в центрове за задържане на границата, както и хората, смятани за заплаха за сигурността. Тъй като пактът предвижда молбите за убежище да се оценяват в рамките на максимум шест месеца, мигрантите могат да останат в центровете за задържане за този период от време – нещо, от което правозащитните групи не са доволни.

За да бъде пактът окончателно приет, мерките трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и от Европейския съвет (държавите членки).

Одобрението в Съвета ще става с гласуване с квалифицирано мнозинство, което означава, че отделните страни няма да могат да налагат вето.

 

Автор: Золтан Котас; Източник: europeanconservative.com// Превод: Opposition

 

Още новини четете в категория Новини