АКТУАЛНИ

Ердоган отговори остро на германски журналист в Берлин и го призова да не заплашва Турция

Ердоган към САЩ: Г-н Америка, къде е Средиземноморието, Израел, Палестина? Какво правите там?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отговори остро на германски журналист по време на пресконференция в Берлин и го призова да не заплашва Турция. Кореспондент на ДПА зададе на турския лидер въпрос как Турция, като член на НАТО, може да заеме позиция по различни международни теми, различна от тази на нейните съюзници. Той също така попита дали Берлин ще продаде изтребители Eurofighter Typhoon на Анкара.

„На първо място, Турция е една от водещите страни в НАТО, ние сме сред първите пет. Турция не е обикновена страна в НАТО. В момента, каквито и мисли и мнения да има в НАТО, кой на кое е страна между Русия и Украйна? Те са на страната на Украйна. Подобно на Турция, ние преговаряме и с Украйна, и с Русия. Но ние транспортирахме 33 милиона тона зърно по зърнения коридор за Европа и Африка“, припомни Ердоган.

„Германия ще продава ли бойни самолети? Германия ли е единствената страна в света, която произвежда бойни самолети? Много страни работят по това. Турция в момента е една от водещите страни в безпилотните самолети. Като представител на пресата, няма нужда да ни заплашват с това.Задавайте ни хуманитарни, съвестни въпроси и ние ще ви дадем отговори в този дух“, посъветва турският президент журналиста.

Ердоган също беше изненадан, че представител на германските медии не е загрижен за „обстрела на църкви в ивицата Газа“. „Израел не е ли убил хиляди палестинци? Нали е. Разрушил ли е болници, разрушил ли е болници, ударил ли е места за поклонение, ударил ли е църкви, ударил ли е църкви? Като мюсюлманин, аз съм обезпокоен от това. Като християнин, вие „Не се ли притеснявате от обстрела на тези църкви? Защо не говорите открито срещу тях? За нас не трябва да има разлика между евреи, християни и мюсюлмани. Аз бях първият лидер, който се бори срещу антисемитизъм“, каза той.

Пресконференцията се проведе в Берлин в навечерието на преговорите на Ердоган с германския канцлер Олаф Шолц.