Елена Гунчева: Отиваме на избори, но иначе заплатите и субсидиите си текат

Елена Гунчева: Отиваме на избори, но иначе заплатите и субсидиите си текат

Известната адвокатка и общественик Елена Гунчева-Гривова публикува своя коментар и прогнозира дали ще има правителство. Ето какво написа тя:

В конфигурацията на новия потресаващ парламент, няма нищо, което да убеди ГЕРБ да направят правителство. Борисов може да е всякакъв, но не е политически самоубиец. Хлъзгаво ще се измъкне от отговорност и ще каже, че другите са виновни /нищо ново/. И тогава мандатът ще отиде в ДПС. Никой не си прави илюзии, че ДПС са навсякъде във властта от 35 години насам. Но никога не е било толкова явно и демонтративно. Каквото и да говорим за Делян Пеевски, факт е, че нито е тъп като Просто Киро, нито неадекватен като Денков, нито популист като Борисов. Ако реши да вземе властта публично, ще я вземе. Както каза днес един приятел, той знае нуждите на всяка партия и всеки депутат в този парламент, така че ще бъде убедителен. Въпросът е дали ДПС ще иска също да направи правителство с такъв нефелен парламент, който е в полуразпад още с избирането си, или ще чака по-изгодна позиция след следващи избори.
 
Да се очаква някаква широка коалиция, е прекалено. ГЕРБ и ПП са като куче и котка и дори от Козяк да ги натиснат, лакомията и алчността, а до голяма степен и глупостта, ще ги накарат да се сритат до няколко месеца. БСП няма да рискуват да загубят и останалия си електорат, като участват в обречено правителство. ИТН дори да поискат, не са достатъчни за стабилно управление.
Прогнозата ми е, че ще се гърчат, оправдават, правят схеми и преговори и накрая ще отидем на нови избори. Много вероятно след изборите в САЩ, когато може да се очаква някаква промяна в натиска откъм Козяк.
 
Но иначе заплатите и субсидиите си текат, да отбележа…..
 
 
Елена Гунчева-Гривова

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News