АКТУАЛНИ

Джейхан Ибрямов: Ще вземем втория мандат, ще предложим преговори за правителство

Джейхан Ибрямов: Ще вземем втория мандат, ще предложим преговори за правителство

Ще вземем втория мандат, ще предложим преговори за правителство.

Това е новината от вчерашната среща на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган със 17-те депутати, които спазиха заръката му и гласуваха против кабинета на ГЕРБ-СДС.

Оценката за ситуацията в страната води до извода, че на всяка цена трябва да се състави правителство, стана ясно от думите на Джейхан Ибрямов, заместник-председател на ДПС, но изключен от ПГ на ДПС.

Това е в противоречие с позицията на Делян Пеевски, който сред провала на първия мандат заяви, че „ДПС ще вземе и ще върне веднага втория мандат и за съжаление страната отива към избори“.

„Проблемът е точно в това – дали този мандат да бъде приет и върнат веднага или да се подходи по най-нормалния начин, да се вземе мандатът, да се разговаря с политическите партии, да се види какви са стъпките за излизане от кризата, да се върне нормалността. Това искаме ние в ДПС“, каза Ибрямов.

По думите му как ще протече тази цялата процедура, ще се разбере в близките дни.

Има напрежение между Доган и Пеевски. Разрив и разделение в ДПС няма, партията функционира добре, структурите са в добра кондиция. Оставката на Пеевски не се е коментирала на срещата в Росенец, заяви пред Аделина Радева в „Денят започва“ Джейхан Ибрямов.

Срещата в Росенец

По думите му нищо необичайно не се случи на срещата при Ахмед Доган в Росенец.

„Проведохме сериозен разговор, дебат, за моделите на управление, които в момента функционират в партията. Всичко, което се е натрупало през последната година – година и половина беше изложено пред почетния ни председател“, допълни Ибрямов.

Поясни, че дали председател може да бъде санкциониран, ако не спазва устава на партията, ще бъде изяснено в най-скоро време.

„Проблемът датира от една година – като цяло функционирането на парламентарната група“, коментира Джейхан Ибрямов.

Гласуването за кабинета „Желязков“

Според него всяка реакция си има връхна точка, която ескалира в отказа за подкрепа към проектокабинета „Желязков“ и се стигна до този етап.

„Нямаше обсъждане защо и как да бъде подкрепен кабинета „Желязков“. Голяма част от тези 30, които го подкрепиха, имаха желание да гласуват против, но не знам защо не го направиха“, коментира Джейхан Ибрямов.

Подчерта, че всички структури са в подкрепа на Доган.

„Той е единственият наш лидер, всичко останало е манипулация. С избора на двама председатели на партията се търсеше баланс на политиките“, каза още Джейхан Ибрямов.

Вторият мандат

Беше лаконичен дали е възможен сценарий Джевдет Чакъров да вземе мандата и да не го върне и да представи проект на правителство на Росен Желязков.

„Проблемът е дали вторият мандат да бъде върнат веднага или да се вземе и да се разговаря с политическите партии – да се види какви са стъпките на излизане от кризата. Кой ще вземе мандата, зависи от колективния орган на партията – ще заседава и ще вземе решение. Не става дума за единия или другия председател, няма никакво значение“, заяви Джейхан Ибрямов и изрази убеденост, че може да има правителство с втория мандат.

Напрежението в ДПС по оста Доган – Пеевски

„Нямам информация дали Пеевски ще ходи при Доган, по устав Доган има последната дума“, коментира Джейхан Ибрямов.

Не отрече, че фактът, че останалите, които гласуваха против, не са изключени може да е свързано с мястото на парламентарната група.

„В най-скоро време напрежението ще бъде потушено и ще изчезне, това е изцяло в ръцете на Доган, той получава информация от всички структури, за да вземе крайното послание и решение, с което ще излезе“, подчерта Ибрямов.

Потвърди, че на тези, които са били на срещата в Росенец е отправян въпросът дали са с Пеевски или са с Доган.

Ибрямов не може да си обясни защо е бил изключен от групата, при положение, че има и други депутати, гласували „против“ кабинета „Желязков“.
Той разказа и за отстраняването на своята съпруга Биршен Ибрямова, която е личната секретарка на Ахмед Доган. „Тя беше отстранена със следното изречение: „Ти с г-н Доган ли си, с мен ли си?“, разказа той.

Ибрямов окачестви твърденията за охраната на Доган като жълтении и спекулации.

„Не съм останал с впечатление, че има натиск върху настоящия премиер Димитър Главчев относно смяната на областни управители“, каза още Джейхан Ибрямов.

Източник: Епицентър.БГ

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News