АКТУАЛНИ

Денков пред празна зала в ЕП: Ще завършим европейската си интеграция с присъединяването към Шенген (ВИДЕО)

Денков: На срещата с протестиращите Пеевски "подисциплинира" ИТН и "Възраждане", аз като академично лице нямам тези качества

„На този ден преди 150 години, броени дни след примирието, което слага край на Първата Световна война, френските войски навлизат в Страсбург. Страсбург е град с богата и бурна история. Страсбург е град на пътищата. В миналото да се намираш на кръстопът, често е било проклятие, а не предимство. В миналото тези пътища са разделяли хората, а днес – те ги свързват. В миналото Страсбург често е бил ябълката на раздора, днес е белият гълъб на мира и символът е тук“, заяви още той.

Преди да се включи в дебата Денков направи изявление пред медиите заедно с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

„Искам да препотвърдя категоричния ангажимент, който нашето правителство е поело, за да изпълни необходимите условия, за да бъде страната ни напълно интегрирана в европейските структури. Искам и да Ви благодаря за подкрепата относно приемнането ни в Шенген и Еврозоната. Нуждаем се от тази подкрепа и ще продължаваме да работим усилено, защото това е важно както за България, за да може да бъде една напълно развита и модерна държава с високи технологии, върховенство на закона и всички онези фини настройки, които правят една страна успешна. Също така бихме искали да можем да бъдем полезни и за развитието на Европа и ЕС. Пълната ни интеграция не означава, че искаме само да получаваме нещо от Европа, напротив – имаме желанието да бъдем възможно най-полезни на развитието на нашия Съюз“, отбеляза Николай Денков, министър-председател.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола коментира войната в Близкия Изток и временното прекратяване на бойните действия.

„Искам да използвам възможността да приветствам сделката за хуманитарна пауза в Газа и освобождаването на заложниците, които бяха отвлечени от Хамас. Това дава надежда на техните семейства и е глътка въздух за палестинците и Газа. Това е моментът, в който да бъдат удвоени усилията за връщане на заложниците у дома, да се увеличи и хуманитарната помощ. Да се използва този лъч надежда, за да се намери дълг росно политическо решение за мир“.

Българският премиер говори пред полупразна зала, като очевидно никой не проявяваше интерес към неговото изказване.

Още новини четете в категория Новини