Даниел Лорер пред MEDIAMALL: Днес ГЕРБ и ДПС излишно нагнетиха напрежението

Даниел Лорер пред MEDIAMALL: Днес ГЕРБ и ДПС излишно нагнетиха напрежението

Господин Лорер как ще коментирате напрежението, което се създаде в енергетиката? Какво според Вас би произтекло от настоящата ситуация?

– Струва ми се, че днешната акция от страна на ГЕРБ и ДПС беше излишно нагнетяване на напрежението. Форма на предизборна кампания на гърба на хората от Маришкия басейн, Кюстендил и Перник.

Не за друго, а защото темата, по която те така избухнаха, а именно териториалните планове, по които ще се подпомагат фирми, за да инвестират в нов тип енергетика там, за да има работа и доходи за хората са индикативни.

И, ако те имат проблем с някоя от формулировките на министъра на неговия екип на това задължително трябва да му се обърне внимание.

Но такива грандиозни обвинения към корупция, че били на този или на онзи са очевидно безпочвени, тъй като там е написано много ясно, че това са индикативни и те са дадени на европейската комисия, за да я убеди, че изобщо има инвеститори у нас, които искат да инвестират в новата енергетика и всъщност има много малко такива това е нашият основен проблем.

Като казахте инвестиции считате ли, че като представител на ПП ще успеете да убедите хората именно в тази посока на инвестиции в зелена енергия и други алтернативни източници или ще се справите трудно с така наречения популизъм, както го наричате?

– Когато всички НЕкоалиционни партньори разберем най-после кое е важно за хората тук. Да има работни места, които плащат добри заплати на хората, защото са новата индустрия, защото са новата енергетика и всички започнем да работим заедно за това тогава то ще се случи. Но ако ги плашим с акции като днешната никой работодател не иска да се политизира дейността му, ако не е добре дошъл в България, ще отиде в Румъния, Македония, Гърция те всички се надпреварват да ги привличат. Много по-важно е да мислим истинските мерки за насърчаване на инвеститорите не само в енергетиката ами и другите, които предстои да предложим по какъв начин ще стимулират създаването на работни места особено в непривилегированите райони на България извън столицата.

Интервю на Стефани Василева, MEDIMALL

Снимка: „24 часа“

Източник: MEDIAMALL.INFO