Четирима президенти уважиха големия Христо Стоичков

Четирима президенти уважиха големия Христо Стоичков

Четирима президенти на България – Румен Радев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов уважиха с присъствие откриването на музея на Христо Стоичков в София.Великият №8 пък оказа значимото на покойният Жельо Желев.

Георги Първанов обяви пред присъстващите: „Драги, Ицо, едно нещо трябва да се запомни сред безбройните факти и писания. Той десетилетия наред е символът на България. Където и да отидеш по света, всеки свързва страната със Стоичков. Тоест, той наистина популяризираше нашата родина откъм най-привлекателната страна. Това е нещото, което трябва да се запомни.“

Към тези думи се присъедини и Росен Плевнелиев: „Продължавай да обединяваш всички българи и да ги караш да се гордеят с родината.“

Официалното откриване внесе по-особен като усещане на този 17-и ноември и то на връх 30-ата годишнина от епопеята на футбола ни на „Парк де Пренс“, въпреки събитията от последните 24 часа.

„Щастлив съм и горд, че устоях това, което си поставих като цел като дете. Направих го, защото сме една малка държава. Нямам какво да се доказвам, искам това да е един спомен за това откъде съм минал аз и подрастващите да видят историята, заяви Стоичков. – Благодаря на всички, които са тук. Вие сте приятели, защото го показахте, че това, което се постига, се постига с труд. Това е един малък експонат, където показвам какво съм спечелил през годините. Благодарение на вас, на моите приятели и на първо място на моето семейство“, заяви Стоичков.

„Изкушените от футбола у нас се делят на две – онези, които преживяха магията на американското лято и всички останали по-млади, които нямаха този късмет – добави държавният глава Румен Радев. – Искам да ви върна към онези паметни седмици, когато народът преживя за последно такива емоции. Това беше венецът на един постепенен футболен възход, започнал около 10 години по-рано. Символът на побеждаваща България стана Христо Стоичков. С червения свят, със символите на Барселона, с екипа на България, той донесе въодушевление са всички нас. След толкова години той остава еталон.“

 

В новата „Зала на славата“ – музей са показани реликвите, белязали кариерата на легендарния футболист. Откриването беше уважено от куп спортни легенди, сред които Стефка Костадинова, Армен Назарян, Петър Лесов, Таня Богомилова, Красимир Балъков, Наско Сираков, Димитър Пенев, а от САЩ с видео поздрав се включи Валентин Йорданов.

В експозицията са изложени .трите най-високи индивидуални награди в съкровищницата с марка „Стоичков“ – „Златна топка“, най-важната награда за един футболист – спечелена през 1994 година,  „Златна обувка“ на голмайстор №1 на Европа (1990 г.)„Златен Онз“ за най-добър футболист в света за 1992 година.

Източник: БНР