„Булгаргаз“ предлага с над 11% по-висока цена на природния газ за ноември

"Булгаргаз" предлага с над 11% по-висока цена на природния газ за ноември

„Булгаргаз“ внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена на природния газ за ноември в размер на 67,27 лева за мегаватчас (MWh) – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от дружеството.

КЕВР утвърди цена на природния газ за месец октомври от 60,41/MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че предложената цена за ноември от „Булгаргаз“ е с 11,36 процента по-висока от настоящата.

Цените, на които се търгуват количествата за доставка през ноември на нидерландския газов хъб TTF, референтен за ценовите нива на природния газ в Европа, се повишиха до 49 евро за мегаватчас или с над 25 процента за една седмица, изтъкват от обществения доставчик. Според „Булгаргаз“ това се дължи на няколко фактора, сред които са ситуацията в Израел, заплахите за стачки сред част от служителите в сектора на втечнения природен газ в Австралия и установения теч в Балтийския газопровод, обслужващ скандинавските страни.

На 1 ноември в КЕВР ще бъде депозирано окончателното предложение за цената на природния газ за месеца, се посочва още в съобщението.