Борисов и ГЕРБ решават дали да продължат да подкрепят „сглобката“

Бойко Борисов ли е най-великият политик на българския преход?
Вчера лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че подкрепата към кабинета на Сглобката е до днес, когато ще се вземе решение какви да са действията на ГЕРБ

Днес активът на ГЕРБ се събира във Велико Търново на национално съвещание, за да решава дали и при какви условия партията да продължи да подкрепя правителството. На срещата ще присъстват новоизбраните кметове и общински съветници, народните представители и областни координатори на партията.

Вчера лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че подкрепата към кабинета на Сглобката е до днес, когато ще се вземе решение какви да са действията на ГЕРБ.

Дни преди националното съвещание ръководството на ГЕРБ се обяви за пълна ревизия на изпълнението на управленската програма, обсъждане на данъчните закони и параметрите по бюджета за догодина.

Според Томислав Дончев на дневен ред не стои въпросът за това дали да има коалиционно споразумение или поведението на некоалиционния партньор по време на местните избори, а има ли шанс това правителство да работи по-добре.
„В аванс ще ви кажа, че го намирам за незадоволително и това е големият проблем. Аз се боя, че дори и бегъл анализ на програмата показва драстично неизпълнение“.

Малко след местните избори Борисов обвини ПП-ДБ, че участвали в безпринципни коалиции по места срещу кандидатите на ГЕРБ и даде ясно да се разбере, че т.нар. сглобка в този вид няма как да продължи да съществува.

„Някаква такава пошла връзка в момента управлява държавата – наречена сглобка. Или се прави една коалиция с план, програма, време, място – или това е агония“.

България в Шенген и в еврозоната, конституционната реформа и законодателството по Плана за възстановяване и устойчивост остават водещите приоритети в управлението за партия ГЕРБ.

Това атлантическо правителство трябва да го има, ще бъде абсолютно вредно за държавата и хората да го няма, ако влезем отново в цикъл на служебни правителства – това е погром за държавата. Такава позиция изрази силният човек в ДПС Делян Пеевски, който не е част от управлението, но има решаваща дума при подкрепата на кабинета и прокарването на необходимите закони в парламента.