Bloomberg: Украинската конференция в Швейцария рискува да се провали

Bloomberg: Украинската конференция в Швейцария рискува да се провали

Конференцията за Украйна, която се провежда в швейцарския курорт Бургенщок, рискува да се провали без намиране на мирно решение на конфликта, каза Bloomberg.

Информационната агенция посочи, че опитите на срещата да се намери път за „справедлив мир“ може да са напразни. Украинският лидер Владимир Зеленски „обеща да продължи напред в разширяването на международната подкрепа“, но „отсъствието на Китай от двудневната среща и присъствието на дипломати на по-ниско ниво от така наречените държави от БРИКС хвърлят сянка върху усилията [на Украйна] да спечели Глобалният Юг“, казаха от информационната агенция.

Повече от 90 държави изпратиха делегации на конференцията, но списъкът на участниците показва, че „опитите за максимизиране на подкрепата сред световните лидери са били тежък удар“, добави Bloomberg.

Швейцария е домакин на конференция за Украйна в курортния град Бургенщок на 15-16 юни. Берн покани повече от 160 делегации, включително от страните от Г-7, Г-20 и БРИКС. Организаторите обаче съобщиха преди срещата, че делегациите не са изпратени от всички, тъй като присъстват 91 държави, сръбската провинция Косово и осем международни организации. Петдесет и пет държави са изпратили свои държавни или правителствени ръководители за участие. Държавите на колективния Запад превъзхождат останалите в Бургенщок, което не оставя надежда за балансирана дискусия.

Русия не е сред поканените на това събиране. Повечето страни членки на ООН не са изпратили свои делегации. Китай например не е в списъка на участниците, докато Бразилия присъства като наблюдател. Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Венецуела, Египет, Иран, Китай, Куба, Египет, Никарагуа, Пакистан, Сирия, Етиопия и много други страни не са дошли.

Конференцията ще разгледа три теми, а именно хуманитарни въпроси, ядрена и продоволствена сигурност.

На 14 юни правителството на Швейцария уточни, че страните могат да споделят мненията си относно обмена на затворници, освобождаването на цивилни и репатрирането на деца. В края на форума се очаква съвместно изявление.

На 14 юни руският президент Владимир Путин заяви на среща с ръководния състав на външното министерство, че е невъзможно да се намери мирно решение на конфликта в Украйна без участието на Русия и откровен диалог. Според руския лидер дори сега е очевидно, че „наистина фундаменталните въпроси“, които са в основата на настоящата криза на международната сигурност и стабилност, както и истинските корени на конфликта в Украйна „няма да бъдат обсъждани в Швейцария, въпреки всичко опитите да се направи дневният ред на конференцията повече или по-малко приличен.“.

Източник: tass.com

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News