Бивш директор на ЦРУ: Има три фактора, които в момента влияят пряко на войната в Украйна

Бивш директор на ЦРУ: Има три фактора, които в момента влияят пряко на войната в Украйна

Бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс заяви, че има три фактора, които в момента влияят пряко на войната в Украйна. Според него това е броят на населението, развитието на технологиите и помощта на съюзниците, сподели той в интервю за подкаста на американския Институт Маккейн.

„Русия има предимство в населението. В началото на войната имаше съотношение три към едно. Но като се има предвид масовото изтичане на украинци, вероятно сега е четири към едно, може би дори пет към едно“, заяви той.

Петреъс също отбеляза, че Руската федерация успешно мобилизира хора в отдалечени селски райони на страната, предлагайки добри заплати и високи посмъртни обезщетения. В същото време мобилизация не се провежда нито в Москва, нито в Санкт Петербург.

Но Украйна е изправена пред факта, че по-голямата част от нейната армия са мъже на средна възраст. И едва сега Киев се опитва да попълни своите бойни части, като промени мобилизационното законодателство.

„Средната възраст на фронта в Украйна е повече от 40 години. Във войните, които имах честта да командвам, те бяха от 19 до 22 години и трябва да продължат процесът на формиране на сили и наваксване на изгубеното време, за да се опита да се противопостави на тези сили, които Русия има“, обясни генералът в оставка.

Освен това, както отбеляза бившият директор на ЦРУ, безпилотните технологии са това, което значително отличава тази война от другите. Украйна успешно използва дронове както в небето, така и в морето, унищожавайки руския флот и инфраструктура.

„Те се насочват към руските петролни рафинерии, пречейки на руснаците да зареждат оборудване, разположено в и около Украйна. Те унищожават критична инфраструктура, летища“, казва Петреъс.

Но руснаците не стоят на едно място. Усъвършенстват се и в ПВО и радиоелектронната борба, подчерта военният.

Относно помощта на съюзниците Петреъс отбеляза, че Путин е успял да уреди работата на руския военно-промишлен комплекс. И това до голяма степен се дължи на частите, които Москва получава от Пекин, ракетите от Северна Корея и безпилотните самолети от Иран. Това позволява на Кремъл да предприеме ефективни атаки срещу украинската енергийна система.

„Проблемът е, че работи. Те бомбардират Украйна с набор от артилерийски удари, управляеми авиационни бомби, просто огромен брой артилерийски бомби. Всичко това пада върху електрическата мрежа. Изглежда, че ще бъде студена зима. Дори сега в Украйна има прекъсвания на тока по 12 часа на ден“, обясни Петреъс.

Според него западните съюзници са твърде бавни, за да помогнат на Украйна, като изпращат техника със закъснение.

„Решението за далекобойните системи ATACMS все още ограничава използването им на руска територия и подкопава доверието с прекомерно колебание.

Според Петреъс по-голямата решимост на САЩ да помогнат на Украйна и нейните съюзници може да бъде фактор, който да възпре Путин от по-нататъшна офанзива.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News