България се събуди в снежен капан – вижте обстановката в страната

България се събуди в снежен капан - вижте обстановката в страната

България се събуди блокирана в снежен капан. Обилният снеговалеж затвори редица ключови пътни артерии. Има сигнали за блокирани семейства по пътища. Във Велико Търново бе свикан кризисен щаб, а в много населени места няма ток. Обърнати камиони и паднали дървета блокираха ключови пътни артерии.

Лавина падна върху бус на прохода „Петрохан“. Няма пострадали хора и нанесени материални щети. На прохода снежната покривка е около 70 см. Има нападали клони и дървета. През нощта са се случили леки пътни произшествия заради шофьори, подценили зимната обстановка.

Колони от тежкотоварни автомобили са се образували в Монтанско и Врачанско заради обилния снеговалеж.

Тежкотоварните автомобили се отбиват в страни още от снощи, за да могат пътищата да се почистят. И докато в Монтанско пътищата вече са почистени и проходими, то във Врачанско снегът е обилен и почистването към момента е невъзможно.

Има редица ограничения в придвижването в областите Монтана, Враца и Видин. Времето е динамично и се променя непрекъснато, предава БТВ.

Характерното за обстановката в Северозапада е проблема с електричеството. Голяма част от населените места там са на тъмно от снощи – Враца и Мездра са без ток повече от десет часа.

Паднали дървета са причина да бъде временно ограничено движението по пътя Юндола-Белово.

Най-голяма снежна покривка е натрупана в районите на Пещера, Батак, Брациговско. Водачите да шофират с повишено внимание и ако не се налага да не тръгват на път, пише 24 часа.

Червен код за валежи от сняг и бурен вятър в 4 области от Североизточна България – Разград, Шумен, Силистра и Добрич в неделя, съобщиха от НИМХ.

Оранжев код за бурен вятър и валежи от дъжд и сняг важи в 7 области от Северна и Източна България – Русе, Велико Търново, Търговище, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен.

Жълт код за силен и бурен вятър се очаква в част от Северна и Западна България.