130 снегорина чистят София, има много сигнали за паднали клони и дървета

130 снегорина чистят София, има много сигнали за паднали клони и дървета

В София през нощта работата на екипите по почистване на снега не е спирала поради усложнената зимна обстановка, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Интензивните валежи от сняг, придружени с усилване на вятъра, продължиха през цялата нощ. Снежната покривка към момента е между 25 и 35 см, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от „Труд“.

На територията на всички 24 района на Столичната община са извършени няколко обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса. Общо 130 снегопочистващи машини на фирмите, ангажирани с дейността, са обработили трасетата на градския транспорт, стръмни участъци и мостове, както и основни улици в районите и частично вътрешно-квартални улици. Обработени са и общински пътища и Южната дъга на Околовръстен път. На места са извършени и по четири обработки. Работата продължава и към момента, добавиха от общината.

Постъпили са над 100 сигнала за паднали клони и дървета. Аварийните екипи са на терен и реагират, според информацията към 6:00 часа са почистени повече от 60 паднали клони и дървета от пътните платна. Поради обилния снеговалеж и натежалата листна маса множество клони са прекършeни и създават затруднения за придвижването.

Към този час градският транспорт се движи при зимни условия. Почистват се прилежащите площи на спирките на градския транспрот. Затруднено е движението по трамвайна линия 10 поради паднали дървета и тя се движи от кв. „Иван Вазов“ до ж.к. „Връбница“. По трасето на линии 20 и 22 са пуснати заместващи автобуси. Поради липса на напрежение в контактно-кабелната мрежа трамваите от линии 7 и 27 достигат до кв.“Иван Вазов“. Паднали дървета затрудняват движението и на автобусите от линии 3 и 7 до селата Плана и Пасарел.

В планината Витоша поради обилен снеговалеж временно се затварят за движение пътищата: кв. „Драгалевци“ – хижа Алеко и „Бояна“ – местност Златни мостове.

Към момента няма данни за спряно топлоснабдяване в райони на София.

По данни на „Електрохолд“ има прекъсвания на електрозахранването в отделни части на районите „Витоша“, „Панчарево“, „Кремиковци“, „Лозенец“, „Нови Искър“, „Студентски“, „Банкя“. Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняване на авариите.