Асошиейтед прес: Френските военни смятат, че руския военнотранспортен самолет е свален от системата Patriot

Руски самолет е свален от системата Patriot

Френската армия заключи, че произведена в САЩ система за противовъздушна отбрана Patriot е била използвана за свалянето на руски военнотранспортен самолет наскоро, докато е превозвал украински военнопленници, съобщи Асошиейтед прес (АП)  , позовавайки се на източник.

Системата, използвана от Украйна, успя да остане незабелязана и след това включи радара си „само толкова дълго“, за да удари самолета Ил-76, според доклада.

Друг западен служител каза пред АП, че самолетът е паднал поради „ракетен удар, а не поради някаква механична повреда“. Служителят също каза, че е почти сигурно, че ракетата е изстреляна от украинска територия.

Руският президент Владимир Путин по-рано каза, че Ил-76 е бил свален от американската система Patriot. Той също така каза, че Москва настоява за международно разследване на катастрофата.

 

Самолетът падна над Белгородска област на 24 януари. На борда му имаше 74 души, включително 65 украински затворници, пътуващи за размяна. Нямаше оцелели. Руското министерство на отбраната определи инцидента като терористичен акт, заявявайки, че Киев е знаел за транспортирането на украински граждани.