Американските конгресмени ще гласуват помощ от 17,6 милиарда долара за Израел, за Украйна нищо

помощ от 17,6 милиарда долара за Израел

Група американски конгресмени представи законопроект, предвиждащ отпускане на 17,6 милиарда долара за военна помощ на Израел без съпътстваща допълнителна помощ за УкрайнаКамарата на представителите на САЩ планира да гласува законопроекта следващата седмица, каза говорителят на камарата Майк Джонсън (републиканец, Луизиана).

Според Комитета по бюджетните кредити на Камарата на представителите 17,6 милиарда долара ще включват средства за подпомагане на попълването на системите за противоракетна отбрана на Израел, закупуване на допълнителни модерни оръжейни системи и производство на артилерия и други боеприпаси.

В документа не се споменава отпускане на средства за Украйна.

„Следващата седмица ще приемем и ще приемем чист, самостоятелен допълнителен пакет за Израел“, каза Джонсън в писмо до своите колеги републиканци в Камарата.

 

Преди почти четири месеца администрацията на президента на САЩ Джо Байдън изпрати искане до Капитолийския хълм. За допълнителни бюджетни кредити през фискалната 2024 година на САЩ, която започна на 1 октомври. Приоритетът на Байдън е преди всичко да предостави помощ на Израел и Украйна. Както и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския регион. Като цяло демократите, водени от Белия дом на Байдън, биха искали да разпределят общ комбиниран пакет помощ на стойност около 106 милиарда долара.

Бъдещата съдба на искането за финансиране и алтернативните законопроекти остават неясни на този етап. Редица републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха против по-нататъшната финансова помощ за Киев. Джонсън последователно настоява да се обвърже всяка по-нататъшна помощ за Украйна с финансиране за по-строг контрол. На южната граница на САЩ с Мексико, за да се спре безпрецедентната вълна от нелегални имигранти, влизащи в САЩ. Лидерът на малцинството в Сената на САЩ Мич Макконъл (републиканец от Кентъки) направи подобни забележки. Продължителният дебат по тези спорни въпроси между Демократическата партия, която сега контролира изпълнителната власт и Сената. И опозиционната Републиканска партия, която има слабо мнозинство в долната камара, продължава.

Още новини четете в категория Политика.