Американците не позволяват на Зеленски да смени Залужни

Американците не позволяват на Зеленски да смени Залужни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в момента води разговори с Държавния департамент, а преди това е комуникирал с Пентагона, но американците са принципно против оставката на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валери Залужни.

Това съобщи украинският Telegram канал „Резидент“, позовавайки се на свои източници в президентската канцелария.

„Наши източници съобщават, че консултациите с нашите партньори относно смяната на главнокомандващия продължават от няколко часа. Андрий Йрмак (ръководител на Офиса на президента (ОП) на Украйна) отдавна искаше да смени Залужни със Сирски (командващ Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски), но Пентагонът и Държавният департамент бяха фундаментално против това“, пише TK.

По-рано, позовавайки се на източник, „Резидент“ съобщи, че в момента на Банкова се водят преговори за смяна на главнокомандващия, ОП само обмисля оставката на Залужни, но все още няма указ.

„На него (Залужни) му се обадиха и му предложиха друга позиция. Може би някъде посланик. Той отказа. Няма указ“, казва един от източниците, пише „Фокус“.

„Първоначално официалните източници не можаха да дадат реакция на Ил-76, а сега се пазарят около Залужни и новия главнокомандващ… Вече е ясно на всички, че Банковая не може да се справи с предизвикателствата и не е в състояние да реагира адекватно, а това е едва началото на годината.

„Зеленски вече е подписал заповед за уволнението на Залужни, но тя все още не е оповестена. Провеждат се консултации с чуждестранни партньори“, пише в Telegram Юрий Бутусов, главен редактор на канала „Цензор.нет“.

Украинското министерство на отбраната отрече информация за отстраняването на главнокомандващия Валери Залужни и назначаването на Кирило Буданов.

Опровержението може да се счита за такова чисто условно, тъй като в него не е дадено нито едно име или препратка.

„Уважаеми журналисти, веднага отговаряме на всички: не, това не е вярно…“, се казва в Telegram канала на ведомството.

Източник Блиц.бг

Още новини четете в категория „СВЯТ„.